Thursday, September 11, 2008

Kynisk tv-satsing

I slutten av juni ble det reist mange øyenbryn da Lyse Energi vant rettighetene til Tippeligaen de 4 neste sesongene. TV2 har gjort en strålende jobb de siste årene, og derfor er naturligvis skepsisen mot Lyse meget stor. Skepsisen har definitivt ikke avtatt ettersom mer og mer av tv-avtalen er blitt offentliggjort. Riktignok er det TV2 og NRK som skal stå for 3 av 8 kamper pr. runde, men hva som skjer med de 5 resterende gjenstår å se.

(nesten) Alt som før
Lyse Energi har, foreløpig, kun abonnenter i Rogaland. Med kjøpet av den nye tv-avtalen vil kraftselskapet tvinge oss til dyre tekniske plattformer, i dette tilfelle ip-tv, som er konstruert ut fra distributørens ønske om å melke kundene. Heldigvis vil ip-tv ikke ramme oss i særlig grad. TV2 har førstevalg hver runde, til kampen som skal sendes søndag klokken 20.00. Den har også tredjevalget, oppgjøret som skal sendes på TV Zebra mandag 19.00. NRK har andrevalget hver runde ettersom de er ansvarlig for lørdagskampen. Ettersom Brann er et av Norges mest populære lag sier det seg selv at vi som reiser på kampene, må som vanlig, belage oss på å se Brann på meget ugunstige tidspunkt. NRK har fått lov til å sjonglere med lørdagskampen. Så de gangene NRK kommer til å sende Brann vil vi sannsynligvis oppleve et stort sprik i kamptidspunkt. Alt fra klokken 16:00 til 20:00. For sofagrisene i Bergen medfører tv-avtalen ingen stor forskjell fra før. De fleste kampene vil kunne bli sett gratis uten å investere i all slags abonnement og tullete nye tekniske plattformer.

Hva med de andre?
Om vi ser bort i fra Brann, Rosenborg og Vålerenga vil det bli interessant å følge hvordan den nye avtalen vil arte seg for de andre lagene. Hvordan de 5 andre kampene TV2 har allerede sagt at de vil tenke kynisk kommersielt når de skal velge tv-kamper. Dermed blir fanskaren til småklubbene tvunget til å betale i dyre dommer for å se favorittlaget sitt på ip-tv eller nett. Resten av søndagskampene i Eliteserien sendes på ulike Internettplattformer og IP-TV av VG, Media Norge, Adresseavisen og Lyse. Pussig nok har også TV 2 har fått rettigheter til å sende eliteseriekamper på nett. På en annen side er dette et kjempepluss for de reisende supporterne. De kommersielle valgene til tv-kanalene skaper en forutsigbarhet, og gjør det lettere for de det gjelder å dra på borte- og hjemmekamper. Det vil si at de aller fleste kampene vil starte søndag kl. 18:00. Dermed vil de, som nå, ikke slite med å rekke siste fly, buss, ferge eller tog hjem.

Resten
Heldigvis fikk TV2 tilslaget til å fortsette å sende det timeslange Fotballmagasinet på søndagskvelden. Dermed kan vi som har vært på kamp fremdeles rekke hjem å få med oss høydepunktene fra runden. Jeg grøsser fremdeles med tanken på å gå tilbake i tid der NRK og TV2 viste en 10-15 minutters oppsummering av runden rett etter kampslutt. Heldigvis ser det ut som det, en gang for alle, er slutt på dette.
Rettighetene til cupen gikk til NRK. Ikke noe å si på dette. For eventuelle cupvinnere må det være en befrielse å vite at jubelscener og pokalløfting ikke blir avbrutt av unødvendige og irriterende reklamepauser.
NRK vil også fortsette å ha rettighetene til å sende norsk fotball på radio.

Små forandringer
Dermed vil nye tv-avtalen vil skape små forandringer for oss som reiser på hjemme- og bortekampene. De mest populære lagene, må som nå, regne med å spille en del kamper på ugunstige tidspunkt når det gjelder reising, mens småklubbene spiller som før for det meste kloken 18.00. Den største forskjellen med den nye tv-avtalen blir at de tre kampene som ikke blir sendt på TV2, TV2 Zebra eller NRK ikke vil bli tv-sendt. For å f.eks se Molde eller Bodø/Glimt kan du bare glømme å se den i tv-stolen. Ettersom plattformen til ip-tv foreløpig ikke er særlig utbygd blir det en dårlig løsning å se kampene til favorittlaget ditt på en 15-17 tommers stor dataskjerm på en ustabil nettinje p.g.a overbelastning...Det betyr at fotballavtalen vil skape størst forandringer for de som heier på favorittlaget sitt via sofaen, mens for de trofaste skaper avtalen små, om ingen, store forandringer

1 Comments:

At 3:23 pm, Anonymous Lars said...

er du så sikker på at Bodø Glimt eller Moldes kamper kommer til å overbelaste TV2 serverne da?

 

Post a Comment

<< Home