Tuesday, October 11, 2005

Bjørn Dahl

I går kveld ble skissene av nye Brann Stadion publisert. klagogsyt har egentlig ikke mye så mye å legge til. Skissene er nesten identiske med de som ble presentert i fjor. Men ettersom nordre tribune blir hovedribune får ikke Geir sitte på midten igjen. Disse plassene vil, naturlig nok, gå til sponsorer og andre VIP-folk.

Ros
Det er ikke ofte klagogsyt gir Brann ros, men dette er unntaket. Brann skal ha ros for at de har bestemt seg for å kun ha VIP-seksjoner på hovedtribunen, og ikke rundt hele anlegget. Dermed blir tribunene mer intim ettersom de ikke blir spredt over to etasjer slik som på f.eks Lerkendal og Ullevaal. Men uansett, det mest interessante med nye Brann Stadion blir prisingen av billetter. Det er naturlig at prisene går opp, men det bør ikke komme som en overaskelse på noen om Brann priser seg selv ut.

Scharner
Nettavisen kan melde at Scharner er på gli ang. en overgang til Steve Bruce og Birmingham. SKy Sports hevder at det er muligheter for at P.S forsvinner i januar, og hovedpersonen selv bekrefter at det har vært kontakt mellom Birmingham og agenten hans. Om Scharner forsvinner forventer jeg at Brann selger han for minst 20 mill. Alt under 20 millioner er en skandale. Heldigvis har Brann stabile og gode Fredrick Klock i bakhånd. Dermed er nedrykket i 2006 sikret.

Bjørn Dahl
I forrige uke holdt Bjørn Dahl et foredrag om Brann på BI, og et slags referat av foredraget la en som kaller seg "Richard" ut på skbrann.org sitt forum. Veldig oppklarende og interessant innlegg! Anbefales (selv om det er langt!!)

Bjørn Dahl holdt foredrag om merkevaren Brann på BI i dag, og jeg snek meg oppom dit, bl.a for å finne ut hva som skjer med stadion... Et par interessante ting kom det ut av møtet.

1. Brann skal i møte med en ikke navngitt italiensk draktprodusent, og er ikke helt fornøyde med Umbro (bombe). Det blir i såfall en eksklusiv avtale, siden italienerne kun leverer til maks ett lag pr liga, og det blir i så fall også snakk om en skikkelig kleskolleksjon i forbindelse med dette. Ikke sikkert dette blir noe av, men det ligger uansett i kortene at Brann dropper Umbro når avtalen utløper, og Dahl gikk også langt i å si at én hovedsponsor frempå drakten var det aller beste - estetisk så vel som økonomisk - ved at denne hovedsponsoren da ville måtte betale et ekstra tillegg som ville være større enn hva de andre sponsorene betaler til sammen. Noe vi her på forumet vel har konkludert med for lenge siden.. Men nå vet vi iallefall at Brann deler vårt syn på saken, spesielt med tanke på at dette var et tema Dahl selv valgte å ta opp. På lengre sikt kan vi nok dermed forvente en renere og penere Brann-drakt.

2. Dahl var lite snakkesalig om nye Stadion. Var mest opptatt av å kritisere kommunen, for aldri å bidra med noe til Brann, til tross for at annen idrett (f.eks Golden League) fikk millioner. Litt søkt å komme med dette "Brann=idrett" etter å ha snakket i halvannen time om "Brann=bedrift", men jeg lot være å kommentere dette I alle tilfelle er Brann åpenbart ikke i rute med finansieringen, noe som burde vekke bekymring nå som det er under 30 dager til estimert byggestart. Men som Dahl sa, den 2.november må vi sette igang med rivingen, og den 23.april må flest mulig sitteplasser stå klare. Det forteller meg at Brann muligens vil gjøre som jeg frykter; prøve å ta en tribune om gangen, også rent finansieringsmessig. Med andre ord, at Brann vil ta opp et lån for hver enkelt tribune de skal bygge, og at vi kan risikere nye opphold i byggingen dersom Brann ikke tjener nok penger neste sesong (dvs ikke har nok egenkapital til å få bevilget nye lån). Men dette blir selvfølgelig bare spekulasjon fra min side. Urovekkende er det jo uansett at Branns langsiktige hovedsponsor er en lokal bank "som har hjertet i Brann", og at det allikevel virker veldig vanskelig å få til lånefinansiering. Sitter Brann på et SÅ dårlig lånegrunnlag at selv Sparebanken Vest nødig vil ha dem som kunde?

3. En av grunnene til at Brann har slitt i år er i følge Dahl at nr "16-22" i Brann-troppen ikke er gode nok. Vi kan vel anta at dette underforstått gjelder folk som Walde, Misje, Helegbe, Klock etc; de spillerne som ikke er i nærheten av en plass på laget. Som to forklaringer på dette mener Dahl at Mons ikke har vært flink nok til å gi dem matching på toppnivå før skadeproblemene våre satte inn, men også at spillerne er fornøyde bare med å ha fått kontrakt med en stor klubb som Brann. De har nådd målet sitt, og er på sett og vis 'mett'. En Brannspiller skal ha ambisjoner, og det ønskelige er å hente enten spillere som ønsker å bruke Brann som springbrett videre (Soma), eller folk som kommer til Brann for å vinne noe (Andresen). I alle tilfelle, enhver form for kritikk av Mjelde er uvant kost fra Brann-ledelsen, spesielt når det gjelder den inneværende sesongen.

4. Når Brann ser etter spillere og trenere, så ser de først og fremst på de offensive kvalitetene. Dette kan vel kanskje forklare at vi stiller med en forsvarsrekke bestående av Hanstveit, Soma, Scharner og Sigurdsson, som kanskje er nordens mest offensive backfirer. (De kunne jo faktisk ha gjort en dugelig jobb som midtbanefirer) Publikum vil ha mål og underholdning, og Brann skal gi dem det. Dette er jo forsåvidt gammelt nytt, siden det ble nedfelt i en eller annen sportslig filosofi/plan som ble utarbeidet for noen år siden, men Dahl virket temmelig eksakt på dette punktet. Brann skal spille offensiv angrepsfotball, og det klubben gjør skal vurderes opp mot dette. Eller som Dahl sa; Drillo ville aldri blitt ansatt som trener i Brann. Brann anser den fotballen han står for som destruktiv og uforenlig med klubbens grunnfilosofi. Så hvis noen har kritisert Mjelde for å ha nedprioritert den defensive terpingen, så kan det meget vel hende han har fått instrukser fra sine overordnede om å først og fremst prioritere den offensive delen av spillet. Det er iallefall den tanken som slo meg i dag. At jobben Brann-trenerne gjør, internt bedømmes utifra nivået på underholdningen og det offensive spillet Brann presterer.

Utover dette var det i grunnen ikke så mye å berette, utover det som for det meste er kjent fra før... Brann ønsker seg en omsetning på 100+ millioner pr sesong, de ønsker avtagbart tak over stadion på sikt, Bjørn Dahl syntes ikke noe om måten hans forgjenger Harry Herstad ble sendt ut av klubben på, Nygårdstangen er det optimale stedet for en idrettsarena, Hansa og Brann hadde planer om et fotballøl kalt "2x45" (?), billettene vil bli dyrere på nye Brann stadion, Dahl følte seg ydmyket når han måtte diskuterte salg av Azar Karadas med Nils Skutle (men det var en nødvendighet for å ikke gå tom for likvide midler), og folk fra Toro følger nøye med på hvor mange sekunder logoen deres er synlig i tv-bildet, og hvor stor andel av tv-skjermen logoen dekker.

1 Comments:

At 12:58 am, Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Home