Tuesday, January 11, 2005

Brann og utvikling

I dagens utgave av BT er Kristian Jæger ute med kjeften sin igjen. Som vanlig er fyren stokk dum. Men jeg er enig med han i en ting! Brann har absolutt et større inntektspotensial enn RBK. Imidlertid vil Brann ALDRI komme i nærheten av RBK (og VIF), så lenge det er Kristian Jæger som er lederen på markedssiden. Eksempler finnes i tidligere artikler på denne siden,

Sportsklubben Brann er veldig uprofesjonelt drevet. Uansett om du fakser, ringer eller sender e-mail er alt du får stengte dører, evt. et arrogant svar. Ingen i klubben har vært "business eller service minded", og det har ført til at Brann henger etter både RBK og VIF. Brann har vært og er amatørmessige. I mine øyne er VIF bedre enn RBK, og selvsagt Brann. De utnytter merkevaren Vålerenga. De har innsett at navnet i seg selv er et produkt. De har forstått potensialet for lenge siden, mens Brann først er i ferd med å forstå det nå.

For første gang ser vi at det sannsynligvis kommer serier i eliteserien. I den første serien finner vi RBK. De har et økonomisk forsprang som det vil ta år og innhente. I den andre serien finner vi Brann og VIF. De har nå et stort økonomisk forsprang på de andre klubbene, med mindre de våkner. Toget er nemlig nesten gått. I serie nr 3 finner vi lag som Odd, LSK, Bodø/Glimt, Viking, Molde og Lyn (etc). Det er de samme lagene hvert år som bare skifter plass seg imellom. Til slutt finner vi lagene som hvert år kjemper for å unngå nedrykk.

Men utviklingen i norsk fotball er skummel. Spillerne har fått mer makt enn noensinne. Penger som før gikk til klubbene, går nå rett i lommen til spillere. Lønningene kan, igjen, bli presset såpass høyt at det ikke lenger er lønnsomt å drive en fotballklubb. I tilegg er det nå fotball på tv hver jævla kveld. Det er engelsk, spansk, italiensk og tysk fotball på tv. I tilegg kommer selvsagt norsk fotball, Champions League og Royal League. Jeg elsker fotball, men jeg orker ikke se alt. Det blir for mye. Når det er for mye for meg, kan det fort bli for mye for andre også. Faremomentet er at fotball blir som tennis. Som vi alle husker hadde tennis en lignende eksponering for 10-15 år tilbake. Dette har ført til at de fleste ble drita lei tennis. På lang sikt har dette ført til at det eneste folk bryr seg om er de virkelige store tennisturneringene som f.eks Wimbledon og US Open. Det vil bli interessant å se om fotballen følger i de samme triste fotsporene.

Det er viktig at klubber ikke baserer inntektene sine på tv-avtaler. Som vi har sett i Tyskland og Danmark gikk klubber konkurs som følge av dette. Norge som, naturlig nok, ligger litt etter begynner å komme der nå. Tv-avtalen skal re-forhandles, og sannsynligvis kommer klubbene til å få en større del av kaken. Det forundrer meg ikke litt engang om Brann begynner å basere inntektene sine på tv-avtalen. De er dumme nok til det. Ca som Leeds som budsjetterte med fast Champions League spill.

Om noen på død og liv ønsker å se fotball i kveld, sender Viasat treningskampen (!) mellom RBK og Feyenoord kl. 18:30 i kveld

0 Comments:

Post a Comment

<< Home