Thursday, June 30, 2005

Talentutvikling

Under gårsdagens kamp mellom Brasil og Argentina ble det påpekt av TV2 sin kommentator at de fleste spillerne på lagene var mellom 20-22 år. Det er imponerende med tanke på at dette kanskje er de to beste landslagene i verden.

Norge
I Norge er derimot historien en helt annen. Her til lands er du fremdeles et talent om du er 24-25. Spillere som Hanstveit, Grindheim, Gashi, Braathen etc har utvilsomt et talent, men om vi legger listen på et internasjonalt nivå er de gamle uten å ha utviklet seg til der de bør være. Spørsmålet er da om de mangler treningsmiljø, trenere og matching (i Rosenborg) som bringer de opp på et internasjonalt nivå, eller trenes det for lite egentrening blant norske toppfotballspillere, ikke minst mht. teknikk?

Mindre luksus
Den største årsaken, i mine øyne, er at barn og unge i land som Brasil og Argentina har laaangt mindre luksus enn her oppe i nord. Mindre eller ingen skole, færre fritidstilbud og dermed går mer av fritiden til fotball. Dermed bruker de mange timer på fotballen hver dag, og lærer grunnleggende og avanserte ferdigheter fra starten av. Når de så kommer i tenårene er ting som moped, merkeklær, ipod, fester like sannsynlig som å hente ned månen. Dermed blir veien ut å bli en best mulig fotballspiller, og forhåpentligvis bli solgt til en Europeisk liga.

Heldigvis er det ikke slik i Norge
Med dette som utgangspunkt er det ikke et sjokk at de får frem såpass gode spillere. Men heldigvis er det ikke slik her til lands. Bare en brøkdel av de som holder på med fotball ender opp å bli som f.eks Pele. Det er nok ikke like stort å stå å trikse på Copacabana når du er 50 år, fattig og feit. I et større perspektiv er det naturligvis bedre å være verdens beste land å bo i, enn verdens beste i fotball. Dette er noe Hoff og alle andre såkalte "fotballeksperter" må huske på når de lar seg blende av Brasilianske talenter.

Få de vekk fra playstation!
Men det er faktum at det er skammelig få skikkelig gode barn og unge i Norge. Få unga vekk fra tv'en og data'n. Ikke gi dem PlayStation. Gi dem en fotball og send dem på løkka. Da kan vi høste fruktene om en ti års tid.

De beste spillerne er oppvokst "på landet"
Vi kan sammenligne dette også med forskjellen på å bo i storbyene eller på landet. Bare se på noen av de beste spillerne i Norge. De kommer ikke fra Oslo, Bergen eller Trondheim. Nettopp på grunn av at det er så mye mer som frister i en by enn fotball. Bengt Sæternes kommer fra Egersund. Erik Hoftun og Ardian Gashi kommer fra Kyrksæterøra. Ragnvald Soma kommer fra Bryne, Raymond Kvisvik kommer fra Greåker, Jan Ove Pedersen kommer fra Kløfta, Trond Sollied og Lars Bohinen er fra Mo i Rana og slik kan du fortsette til du blir blå i trynet.

1 Comments:

At 9:40 pm, Anonymous Anonymous said...

Meget godt skrevet, dunno hvordan jeg havnet på denne siden. Men det må nevnes at det knapt er baner i f.eks Bergen der ungene kan spille på. I Mo i rana er det sikkert en bane per spiller............

Det er nok den store forskjellen, de har Playstation i Mo i rana også.........................................................

 

Post a Comment

<< Home