Sunday, March 13, 2005

Passive supportere

Hver gang Brann møter kritikk fra supporterhold blir de fornærmet, og sier "Er du eller vi som kan dette med å styre en fotballklubb". Det viser hvordan fotballen har utviklet seg. Fotball-Norge har de siste 4-5 årene drevet en massiv kampanje for å passivisere oss - gjøre oss til skuere fremfor supportere. De sterke følelsene har svake vekstvilkår, uansett hvor mye Brann snakker om "mulighetenes og følelsenes arena". Brann vil kun ha to ting fra deg og meg!

  • Trokaste kunder
  • Trofaste kunder som ukritisk konsumerer produktet de tilbyr
Brann ønsker BBB som en organisk, ukritisk del av Brann-familien, en medløper til alt de foretar seg av tragiske sprell utenfor gressmatta, være seg markedsføring av sponsorer og oppiskere av patetisk pauseunderholdning. Det er på tide noen sier fra om at dette ikke er mulig, ekte fans er ikke bare etterdiltende idioter uten kritisk sans, slik tilfellet har vært for Brannsupporten så alfor lenge (og på en måte fremdeles er)

Fremmedgjøring
Fra å være aktive er vi blitt passive. I gode gamle dager møtte folk opp 2-3 timer før kampstart. Nå kommer de aller fleste til stadion en knapp halvtime før kampstart. Den kraftige økonomiske utviklingen fra klubb til akjeselskap har ført til en ytterligere fremmedgjøring av klubbens identitet. Supporterne føler ikke lenger at vi har noe å bidra med - verken på tribunen eller utenfor. Fra et glødende engasjement for klubben kommer vi nå på kampene, sitter ned og forventer å bli underholdt i 2 x 45 min.

Blir det Engelske tilstander?
Jeg tror vi snart får se engelske tilstander her i Norge. Tippeligaen vil bli oppfattet som en gjennomkommersialisert tulleserie, preget av sponsorer og spillere uten klubbfølelse. 1 div er derimot preget av røtter, personlighet, tribuner i tre og klubblojalitet. Derfor kan hende vi får se at flere og flere går på kamper nedover i divisjonssystemet, mens du vil bare finne sponsorer og investorer igjen i Tippeligaen. Slik er det i England, og slik kan det hende det blir i Norge

0 Comments:

Post a Comment

<< Home