Tuesday, March 08, 2005

Draktsaken (igjen) og inntektspotensial (igjen)

Det er tatt opp før, men jeg vil ta det opp igjen. Nemlig om å få kun EN sponsor på drakten. Alle som tror jeg vil ta opp fargene på drakten kan dermed bare roe ned. Men de som tror at jeg er ferdig med Brann sin svake utnyttelse av sitt eget inntektspotensial tar feil. Det er nemlig skremmende at VIF er milevis foran Brann på inntektsfronten når begge har hatt 1 sesong med stor sukkess. Kristian Jæger sa til BT tidligere i år at Brann har et større sponsorpotensial enn RBK...Men det blir tydeligvis med potensialet.

Mer ekslusivitet
Det å fly rundt med klistremerker og plastikk på hele drakten, det blir det bare lommerusk av. Drakten må bli et eksklusivt produkt, et plagg som fremhever Brann og den ene store samarbeidspartneren som er inn med et titalls mill i året for å være der. Det irriterer med grundig at småkjeder skal kunne ri på medgangsbølgen. og høste billige avtaler som ikke engang er prisledende innenlands. Da virker jo suksess mot sin hensikt. Suksess skal jo gjøre Brann til et mer eksklusivt produkt.

Bli uredde
Til en viss grad har Brann blitt mer ekslusiv, men det er grunn til å rope varsko når en klubb som VIF går Brann en høy gang i sponsorinntekter. Man må bli mer uredd når det gjelder å tyne penger ut av næringslivet. De store aktørene som på mange måter har satt pengegaloppen igang, bør bidra mer når utgiftene til lønninger og administrasjon skal betales.

Drakten må være fin!
Drakten er et rent nytteplagg uten afeksjonsverdi, på linje med håndballdrakter og kondomdresser. Tror man. Eller skjønner Brann bare rett og slett ikke skjønner at drakter betyr mye. Og da skal de ikke se ut som boss.

Lokale sponsorer
Branns lokale sponsorer er små i forhold til de nasjonale og internasjonale. Likevel ser jeg viktigheten med f.eks å ha med Hansa fordi bedriften har et eierskap til klubben som er betydningsfullt. Men totalt sett er det viktig å øke inntektene ettersom utgiftene, spesielt lønningene til spillerne, stadig øker. I det lange løp er derfor lokale sponsorer negativt.

Få skikkelige folk inn i administrasjonen
Spillerne har blitt stadig mer profesjonelle, men jeg synes ledelsen og administrasjonen av kluben fortsatt står på stedet hvil her. Skrekkeksemplene er jo når spillere med lang og tro tjeneste går rett inn i lederstillinger i klubben og leder forhandlingene med potensielle sponsorer osv. Den eneste grunnen til slike ansettelser er at de har hatt suksess på banen.
Ingen vil vel foreslå å ansette Einar Hålien som hovedtrener fordi han har hatt suksess i BT? Derfor er det også helt feil å la tidligere spillere, trenere etc. få toppjobber i klubbens administrasjon, kun fordi de har hatt sportslig suksess i klubben.

Hvorfor?
Hva er så grunnene til Brann sine lave inntekter i forhold til f.eks Vålerenga? Begge to har det siste året hatt stor sportslig sukkess, men VIF er et par hestehoder foran Brann når det gjeelder inntekter. Uten at jeg skal si at dette er fasiten, kan det være en kombinasjon av disse tingene :
  • Udyktighet - manglende peiling på området
  • Vennetjenester - være snill med lokalt næringsliv og ikke kreve mer enn hva de helst vil betale

Skjerp dere Jæger og Aase! I det minste må Sparebanken Vest betale ekstra for å være trøyesponsor i RL - ikke la det være med i "Tippeliga-pakken"!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home