Monday, November 22, 2004

Åpenhet og tilgjengelighet

I kveld skal RBK og Trondheims Journalistforening ha et åpent temamøte på Lerkendal.

Rødt kort til media:
* RBK-direktør Nils Skutle vurderer å stenge Brakka på grunn av uforskamma journalister.
* Garderoben blir stengt for både kvinner og menn.
* Har journalistene ødelagt åpenhetskulturen, eller har RBK selv skylda?Paneldeltakere: Nils Skutle, Rune Bratseth, representanter fra spillere (Erik Hoftun) og media.

Dette er veldig interessante problemstillinger. RBK har brukt sin åpenhet og tilgjengelighet som en av årsakene til sukessen. Åpenhet og tilgjengelighet går også inn i markedsføringen, og er flittig brukt for å skape et positivt inntrykk av klubben. Denne sesongen har RBK hatt "motgang" (dvs. vinne serien på målforskjell, og kommer ikke videre fra gruppespillet i CL). I tilegg har de hatt en trener som i følge spillerne "ikke har vært tydelig nok på treningsfeltet". Dette var visstnok grunnen til at brorparten av spillerne ville ha Ola B sparket. Håndteringen av sparkingen, og "motgangen" i serien har, naturligvis, sørget for et større mediepress mot trønderklubben. Derfor er det pussig å se at RBK stenger dørene med en gang de får "motgang". Dermed er det på tide å se på noe av det som står i Lektor Eggen sin bok, "Godfoten";

-Hvis du ikke er tilgjengelig for skribenter fratar du deg selv muligheten til å påvirke det som blir skrevet
-I RBK har vi en åpen og ærlig dialog
-I RBK har vi lært oss å stille opp for media, både når det passer og ikke passer
-Vi vil ikke ha engelske tilstander, slik som den vettuge Englands-proffen Lars Bohinen beskrev dem gamske treffende gjennom følgende hjertesukk: -Det eneste som er helt sikkert er at jeg ikke skal bli sportsjournalist. Å stå i spillergangen etter en kamp og måtte rope til en overbetalt 19-åring som svarer dra til helvete, -nei, det gidder jeg ikke!
-Hvis over tid, i en åpen og ærlig dialog og diskusjon med mediafolk, får tilkjennegi vårt budskap og likevel blir omtalt kritisk, så er det ikke noe feil med journalistene, men med budskapet og oss.

I "Godfoten" kommer åpenhet og tilgjengelighet under et av de fem fundamentene til RBK, vi er folkelig.

At RBK nå stenger garderobedøren vil føre til engelske tilstander, som Eggen advarer mot. Dette gjør igjen at RBK ikke får påvirket sitt syn på kampens gang, og må derfor forvente, en gang i blant, framstillinger som de er uenig i. Mye kan sies om den kvinnelige reporten fra kanal24 og hennes markeringsbehov, men det er ingen tvil om at hun har en stor skyld i at det nå blir "engelske tilstander". Etter at spillerne er ferdig dusjet er det nok et fåtall som vil være igjen for å prate med media. Dette gjør at media ikke får kommentarer fra de sentrale aktørene på banen, og må dermed dra egne slutninger. Dermed kan ikke RBK komme hylende i etterkant å prate om dårlig journalistikk. For å lage god journalistikk må RBK stille opp. Når de ikke gjør det, fører dette naturligvis til at kvaliteten blir senket.

Når du vinner serien med 10-15 poeng hvert år, og kommer til CL (nesten) hvert år er det lett å være åpen og tilgjengelig. Nå som RBK har "motgang", er det lett å se at dette bare er ord. Det er nå tydelig at denne åpenheten og tilgjengeligheten, som de skryter av, bare skal brukes i forbindelse med sukess. Klubben skal lukkes med en gang motgangen melder seg.

Såkalte broallianser er noe Eggen tar opp i "Godfoten" :
I Rosenborg anno 1999 vil det derfor være umulig å sparke treneren eller permittere manageren uten at alle prestasjonsgrupperingene, inklusive hovedpersonene sjøl, er innvolvert i prosessen. Jeg håper dette blir et slags post factum både oppe på Bekkelagshøgda, og i Bergen.

Trodde virkelig RBK at de ville få positiv omtale av den uproffesjonelle sparkingen av Ola, når de tydeligvis ikke greier å skape "broallianser" selv?
Tror RBK at media ikke vil lure på om RBK sitt hegmoni i Norge nærmer seg slutten, i og med at de vant Tippeligaen på målforskjell?

Kanskje har media behandlet RBK urettferdig i år. Å forvente at RBK skal vinne serien med 10-15 poeng hver sesong er utopi. Kanskje skulle RBK fått mer ros etter kampen mot Lyn. Media valgte heller å fokusere på sin nye kjæledegge, VIF. Men siden RBK hadde håndtert sparkingen av Ola kritikkverdig, preget det også overskriftene i media, også etter siste serierunde.

RBK skal ha ros og heder for sin åpenhet og tilgjengelighet. Men det er grunn til å spørre seg om denne åpenheten og tilgjengeligheten er å skyte seg selv i foten. Det er en helt naturlig reaksjon at RBK og de rundt vil prate minst mulig med media nå som klubben sliter. Men når du først har sagt A, må du også si B. Om RBK stenger brakka nå som de har "motgang", blir det ikke media som blir sett på som den store stygge ulven, men klubben.

Kanskje Nils Arne Eggen må slutte å prate om åpenhet og tilgjengelighet på sine møter med bedrifter rundt om i landet, siden dette tydeligvis ikke gjelder RBK i motgang.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home