Thursday, May 05, 2005

Hvor er treningsiveren?

Den siste tiden har både Johan Kaggestad og Otto Ulseth snakket om hvordan standarden på fotballspillere er hevet de siste ti årene. Men det ligger vel fremdeles et forbedringspotensiale i å forbedre treningsmetoder og innsats ytterligere?

"jobber" kun 3 timer pr. dag
Brann trener ca 15 timer pr. uke. Dette er jo skandaløst lite for folk som faktisk har dette som jobben sin! Hvis JOBBEN din er å spille fotball og du trener 15 timer i uka (som tydeligvis er i meste laget for en del i Brann), vil det si at du forsåvidt jobber 3 timer dagen, pluss kamp på søndag. Å kreve 5-6 timers dager av personer som tjener x-mill pr. år burde vært en selvfølge. De ekstra timene kan være terping på dødballer (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), straffekonk etc. Ikke nødvendig beinhard fysisk trening.

Norge har stått på stedet hvil
For 10 år siden var Norge ledende innenfor treningsmetoder, og landslaget og RBK kunne løpe internasjonale stjerner i senk. Tidene har nå forandret. Norge har stått på stedet hvil, og resten av verden har tatt oss igjen. Bare se på Jon Arne Riise eller Morten Gamst Pedersen sin arbeidsinnsats. Dette er proffe fotballspillere. Tenk om Raymond Kvisvik eller Charlie Miller hadde hatt en slik arbeidsinnsats? Fy faen for noen kanonspillere de hadde vært da.

Fritid
Mange i Brann har veldig mye fritid. Det er få som studerer eller jobber ved siden av. De tjener (altfor) godt, og det eneste de trenger å bekymre seg for er å holde seg i form (noe som tydeligvis er for mye forlangt for noen....). Men jeg tror og håper at mange av dagens fotballspillere vil ha store problemer med å tilpasse seg hverdagen som kommer den dagen karrieren er over. Jeg skal nyte historiene om spillerne som ikke gjør noe p.g.a de har ingen utdannelse utover ung.skolen.

"Jeg vil ikke trene"
I ettertid har man innsett at utholdenhetstreningen fra 80-tallet var feil. I dag fokuserer man mye mer på intervalltrening, og ser at utholdenheten er like bra og hurtigheten er bedre. Dette er noe fotballspillere lett kan ta tak i, men det har vært en inngrodd motstand i norske fotballspillere mot å plage seg. Å løpe 5 drag hver på 4 minutter er vondt - men man blir faen ikke noe bedre hvis man ikke plager seg. HØRER DU RAYMOND???!
Teknikken er selvfølgelig viktigst av alt, men i dag, når spillerne er heltidsutøvere så har de ingen problemer med å få tid til begge deler (altså teknikk og utholdenhet). Daniel Braathen og Raymond Kvisvik hadde før sesongen rundt 40 i 02 opptak. Det er som en overvektig storrøyker. Ingen av de to har eller vil spille for en storklubb nettopp fordi holdningene til innsats og trening er feil!

Spillerne er, som de alltid har vært, talentløse når det kommer til teknikk. Men da kan man ikke være like elendig på kondisjon også. Hva skal vi da ta de internasjonale motstanderne på?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home