Tuesday, March 01, 2005

Regnskapet i Brann og Rosenborg for 2004

Det var ikke bare Brann som hadde årsmøte i kveld, også Rosenborg avholdt årsmøte i dag. Dermed er det interessant å se på hva de to store i Norge holder på med.

Omsetning i Brann
I Brann omsatte de for hele 78.5 mill, og hadde et rekordoverskudd på pene 12 millioner. Dette blir likevel bare "peanuts" i forhold til Rosenborg.

Omsetning i RBK
I Trondheim omsatte de for 205.6 mill. Rosenborg, altså fotballaget sto for 188.8 mill av disse drøye 205 millionene. Det resterende beløpet sto de fire datterselskapene for. Samtidig er det interessant å merke seg at Rosenborg bare hadde et overskudd på 6.2 millioner. Hovedgrunnen til dette er at avskrivningene har vært store samtidig som at de ennå ikke har mottatt alle premiepengene fra UEFA i forbindelse med Champions League. Dermed er nok overskuddet endel større.

Egenkapital
Brann har i dag en egenkapital 19.7 millioner, mens Rosenborg sin egenkapital ligger som vanlig på ca 250 millioner...

CL - den største inntektskilden
Den største inntektskilden til RBK er ikke spillersalg som i Brann, men stammer naturligvis fra Champions League. Inntektene fra UEFA ble på litt over 43 millioner, mens de innkasserte pene 25.8 millioner fra hjemmekampene.

De som tror at RBK får problemer om de ikke kvalifiserer seg til Champions League tar skammelig feil. I Trondheim gjør de ikke som i Leeds, som budsjettette med CL-spill før kvalliken. Rosenborg budsjetterer kun med inntekter fra Champions League-kvalik og én runde i UEFA-cupen.

Spillerlønninger
Spillerlønningene i Norges tredje største by ligger, ikke overaskende, på et helt annet nivå enn her i Bergen. I 2004 utbetalte Rosenborg ut 74,4 millioner kroner i spillerlønninger. For Branns vedkommende ble tallet 28.4 millioner.

Driftskostnader hjemmekamper
Lerkendal Stadion er en ny arena, mens Brann Stadion er gammel. Dermed blir arrangementkostnadene mys større i Trondheim. I fjor var driftkostnadene på hjemmekampene 32, 54 millioner. Til sammenligning var kostnadene til Brann på rundt 4-5 millioner.

Dessverre har brann.no valgt å bare legge ut regnskapet i grove trekk, og derfor avstår jeg fra flere sammenligninger med RBK. Rosenborg er selvsagt på et helt annet plan enn Brann, og disse sammenlignene er ikke gjort for å vise at Brann tjener mindre enn RBK. Sammenlignene er gjort for å vise hvor suveren RBK er, økonomisk sett, i forhold til alle andre lag.

1 Comments:

At 7:57 pm, Anonymous Anonymous said...

sorry...

 

Post a Comment

<< Home