Saturday, April 02, 2005

Royal League - vinterlige treningskamper

Etter fjorårets bronseplass var Brann et av 4 lag som fikk være med i nyvinningen Royal League. Dermed har vi blitt matet med kamper mot gode skandinaviske motstandere. Brann har to kamper igjen å spille, men etter flausen mot VIF røk nok finaleplassen. Som en konsekvens er resten av turneringen, for våres del, helt uinteressant. Har RL blitt blitt en suksess eller en flopp? Det er dette Klag og Syt skal se litt nærmere på.

Rammen rundt kampene
Det ble lagt opp til at RL skulle være en slags søsterliga til Cl. Dette er en svært dårlig og lite supportervennlig tanke. Å legge kamper på onsdag/torsdag viser at publikum nok en gang kommer i annen rekke. Dette er synd, og takket være disse tidspunktene har heller ikke publikum strømmet til kampene. I gjennomsnitt er det 5000 på hver kamp. Med få mennesker på "läktarne" får kampene en større grad av å være en treningskamp. I tillegg blir det selvsagt umulig for bortesupporterne å reise på kamp. F.eks hvor mange Malmø-supportere var det i Bergen i desember?? 3-4 stk?
For å kunne bli en suksess må tribunene fylles, og kampene må gå på skikkelige arenaer. Valhall og Vestlandshallen kommer ikke inn under denne kategorien. Å spille kampene innendørs på kunstgress er også et punkt som gjør at kampene blir sett på som uinteressante.

Tv
Produksjonen av årets RL-kamper har vært svak, og meget kritikkverdig. Her må det skjerpings til. I tillegg må det være mulig å finne normale såkalte "eksperter". Å høre på kjerringen fra traktene rundt Hamar messe verre enn Drillo på sitt verste er tortur. Vår svenske venn Benny Lennartsson har heller ikke akkurat vært en fargeklatt. Som en i Barten sin redaksjon så fint sa : -Det hørtes ut som Benny Lennartsson hadde lyst til å dø

Premiepenger
Det største plusset med RL er premiepengene. Etter 3 seire og 2 uavgjorte har Brann allerede halt i land en småpen sum. I tillegg kommer billettinntektene. Riktignok har Brann mistet mye på grunn av at kampene har blitt flyttet inn i Vestlandsallen, men samtidig er de 200-300.000 billettinntektene de får fra Vestlandshallen ikke budsjettert med. Derfor blir det uansett, hvordan du snur og vender på det, et plussresultat.

RL i 2006
I fjor var RL griseheldig med hvordan tabellene ble i Skandinavia. Publikumslag som Brann, VIF, RBK, FCK, Odense Djurgården og Malmø FF (etc) kvalifiserte seg nemlig for RL. Men dette kan veldig fort snu seg. I år kan vi for eksempel oppleve at lag som Odd, Bodø/Glimt og Lyn blir lag som kvalfiserer seg for RL. Med et slikt utgangspunkt er RL dømt til å bli en fiasko. Oppgjør som Esbjerg - Bodø/Glimt er ikke en publikumsmagnet av dimensjoner....RL er enkelt og greit helt avhengig av at storlagene fra Skandinavia kommer blant de 4 beste i sine respektive land.

RL må forbedre konseptet
Konseptet hørtes brukbart ut i teorien, men da må man legge kampene til mer vennlige tider, og ta hensyn til den største kundegruppen, nemlig publikum. Unngå å spille kamper på en onsdag klokken seks. Å flytte kamper når 500 bortefans har planlagt en tur mange mnd er heller ikke smart idè. Et annet viktig punkt er at lagene må legge ære og prestisje i turneringen. I begynnelsen tok ikke våre to naboland turneringen seriøst. Men etterhvert som den skred frem har den øktet (som Kristian Jæger ville sagt) i verdi. Foreløpig betegner jeg RL som vinterlige treningskamper, men som gir bedre nytteverdi enn f.eks kamper på La Manga. RL har et stort forbedringspotensial. Om de ikke retter opp feilene fra i år, får denne turneringen en meget kort levetid.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home