Monday, October 25, 2004

Identitet og masse annet tull

Før kampen i kveld gikk jeg bort til Brann sin salgsbod på Nymark grusen for å kjøpe det siste nummeret av d12m. Det som slo meg når jeg kom bort til salgsboden var all aktiviteten. Folk virket desperate etter å skaffe seg skjerf, genser og alle andre effekter. At det er så hektisk kan (dessverre) bare ha sammenheng med en viss kamp i Oslo 7 november. Her i Bergen virker det som at cupfinalen er den eneste kampen der du ikke blir sett på som spedalsk eller mongolid hvis du går i noe som har trykket Brannlogoen på seg. Det er mange barn, unge og voksne som går i sine lags effekter, men beklagevis er dette som ofest til lag som hører til på andre siden av Nordsjøen. Det er en skandale at det er mer legitimt å gå med en (stygg) Arsenal drakt, istedenfor en Branndrakt. Men beklagevis er Norge et anglofilt land, og fotballen på øyriket får altfor stor dekning av media i Norge. Dermed heter ikke forbildene Robbie Winters, Alexander Ødegaard eller Ørjan Berg for den del. I dagens Norge er det nisser som Henry, Beckham eller Owen som er forbilder for de unge håpefulle. Dette er med på å undergrave norsk fotball! Beklagevis skjønner ikke NFF dette (heller). NFF sin rolle burde være å motkjempe alle de engelske impulsene, og heller få større fokus på det som skjer her oppe i nord. Men slik er det ikke. At Liverpool sin supporterklubb har større medlemstall i Hordaland enn Brann Bataljonen Bergen forteller sitt.

Norsk Fotballs Venner (NFV) er en organisasjon opprettet og ledet av idioten Tom A. Schanke. Om det ikke ringer noen klokker ved dette navnet kan det opplyses at det var han som greide det utrolige kunststykket å innføre straffekonkurranser i vår øverste divisjon om det sto uavgjort ved ordinær tid!! Det ble naturligvis bare ved dette året...

NFV ble opprettet for å støtte norsk fotball økonomisk, og har forpliktet seg til å gi en sum til barnefotballen hvert år. NFV har hovedfokus på Norway Cup der de i mange år har satset tungt på å få unge gutter og jenter til å holde med engelske lag! Dette er (naturligvis) med NFF sin velsignelse. Medlemmene i NFV består stort sett av bedrifter, og om ikke det skulle vært nok stikker NFV av med hele 250 billetter til Cupfinalen, siden de gjør så mye bra for norsk fotball...For bare to år siden stakk de av med hele 650 til Cupfinalen, men takket være NSA (Norsk Supporter Allianse) får de nå bare 250. De 400 går nå til NSA som leverer disse 400 billettene ut til de deltakende lagenes supportere.

Som så ofte før har jeg nå gått inn på et villspor i forhold til det jeg egentlig ville si. I mine øyne er det rart at folk ikke tør eller vil vise seg i f.eks en Brann t-skjorte som er helt hvit, og bare en liten klubblogo avslører hvilket lag du holder med. Det handler om identitet og stolthet. Selv om Brann er ræva har jeg null problemer med å ta på meg Brann ting i dagliglivet, bare de litt "dagligdagse". Jeg var i Fredrikstad forrige helg og bivånet oppgjøret FFK-Brann. I plankebyen i Østfold gikk folk i alle aldre i FFK effekter før kampen. Her i Bergen er det vel bare de som står på BBB feltet som viser seg i klubbeffekter. Innbyggerne i Fredrikstad har store og stolte tradisjoner, og er ikke redd for å vise hvem de holder med. Det er vi i Bergen, og det er trist. Selv om Brann ikke har vunnet noe som helst på 22 år (da ser jeg bort fra Kypros Cup som de vant i 1996) er Brann en av lokomotivene og ikke minst instutisjonene i norsk fotball. Dermed burde vi være såpass stolte av klubben at vi tør å ikle oss noe som har en uksyldig liten Brannlogo på venstr side.

I Sør-Trøndelag, ca 10 mil utenfor Trondheim, finner vi en liten bygd med 4500 innbyggere. Bygden heter Kyrksæterøra, og ligger i Hemne kommune. Bygden er kanskje mest kjent for å huse Tjeldbergodden Gasskraftverk. Hva har så dette med fotball å gjøre? Kyrksæterøra har et fotballag som heter Kil/Hemne. De holder for tiden til i vår tredje øverste divisjon. Det er Kil/Hemne som har fostret en midtstopper med navn Erik Hoftun. I 1991 anbefalte eks-Brann og RBK spiller Kjell Øyasæther Erik Hoftun til Brann. Men hørte aldri noe mer til i fra rødtrøyene. Historien kjenner vel de fleste. Hoftun gikk fra Kil/Hemne til Molde, og deretter til RBK. Kil/Hemne har også en stor del av æren for å ha fostret Ardian Gashi som nå spiller i VIF. Han ble også anbefalt uten at Brann gadd å lytte til det...Det kan ellers nevnes at Kil/Hemne også har hatt den "æren" (??) å ha hatt en ung Alex Valencia i sin guttestall for 1-2 sesonger. I denne bygden ble det i fjor (eller for 2 år siden) "in" å gå i strikkede luer som hadde fargene hvit og grønn som er Kil/Hemne sine klubbfarger. Når jeg hørte dette ble jeg glad. Det betyr at selv om de er i 3. div er de ikke redde for å vise frem klubbfargene, vise hvem de tilhører og identifiserer seg med. Tenk om halve Brann Stadion hadde stilt i strikkede luer med fargene rød og hvit under vinterens Royal League kamper....

Mange barn og unge reiser over til England for å oppleve skikkelig "tribunekultur". Beklagevis har det dødd ut. Dette er nettopp på grunn av nisser som meg og deg. På Old Trafford finner du ikke engelskmenn på tribunen men folk fra Skandinavia og Japan etc. De er som sponsorer på en Cupfinale. De er der for å oppleve "folkelivet" og stemningen, men siden det er så mange av de dør stemningen automatisk ut. Hvor mange utlendinger ringer ikke hjem med mobilen sin når de f.eks er på Anfield Road og "You'll never walk alone" kommer ut av høytalerne før kampen, mens de roper inn i telefonen "hør på dette". Men jeg kan vedde på at det ikke er en jævel som ringer hjem når "Nystemten" blir avsunget av 15.000 Bergensere før en Brannkamp. Om noen vil oppleve supporterkultur i dag er det ikke nødvendig å dra til England. Ta en tur på Ullevaal, Åråsen eller Brann Stadion!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home