Tuesday, September 04, 2007

Brann Stadion - En konsertarena?

Nye og moderne fotballanlegg popper opp over hele landet, og mange klubber ser potensialet i å tjene mer penger enn bare på fotball. Dermed blir anleggene bruksarenaer, og brukes ofte i konsertsammenhenger.

Brann Stadion
Når nye Brann Stadion står ferdig har Bjørn Dahl tidligere uttalt at Brann Stadion bør overta Koengens plass som Bergens nye konsertarena. Ferdig utbygd vil Brann Stadion ha en konsertkapasitet på rundt 35.000. Det er 15.000 mer enn den nåværende kapasiteten på Koengen.

Suksess i 2004
For tre år siden ble Brann Stadion innviet som konsertarena, og på scenen sto Idol-Kurt og Bryan Adams. Takket være det flotte sommerværet kom det hele 22.000 tilskuere. Arrangør og mediaklovn Idar Vollvik måtte ha rundt 13-14.000 betalende tilskuere for å gå i null, og fikk dermed et pent overskudd. Dog har han fremdeles ikke oppfylt løftene sine om å få Robbie Williams og Alexander Ødegaard til Bergen...Det siste skal vi kanskje i ettertid prise oss lykkelig for!

Men det er ingen automatikk i at dette blir bra business. Norge er et lite land med store avstander, og du trenger virkelige publikumsmagneter for å selge ut stadionanlegg.

Lerkendal
I Trondheim har konserter på Lerkendal ikke vært en suksess. For 2 år siden prøvde de seg med en trøndersk aften der trekkplastetet var DDE. Foreståelig nok kom det bare rundt 8-9000 til Lerkendal for å oppleve en slik musikalsk opplevelse. Dagen etter Brann sin flause i Vaxsjö i fjor spilte A-ha foran 13.000 på Lerkendal. Selv med drøye 13.000 innenfor portene ble arrangementet, dessverre for trønderne, et tapsprosjekt. Men alle gode ting er tre, og i sommer besøkte Ozzy Ousbourne Trondheim, og rundt 15.000 fant veien til Lerkendal. Dermed ble konserten med eks-narkomanen fra Birmingham ikke et tapsprosjekt for Rosenborg Arena.

Flopper igjen
Men nå halter det igjen. 28 August skulle det vært arrangert en såkalt "Classic Night" på Lerkendal med b.l.a Trondheim Symfoniorkester. Men sviktende billettsalg har ført til at konserten nå er blitt flyttet til Olavshallen. Det ryktes forøvrig at Iron Maiden blir å se på Lerkendal sommeren 2008...Om trønderne går mann av huse for en slik nyhet er høyst tvilsomt.

Sør Arena
Men slik er det ikke alle steder. På Sør Arena i Kristiansand kom det hele 19.000 for å se Elton John. Start og Gunnar Eide Concerts AS arrangerte konserten, og med 19.000 innenfor dørene fikk de et overskudd på mellom 2 og 2.5 millioner.

Fredrikstad Stadion
I Fredrikstad trakk derimot samme artist bare snaue 12.000 på nye Fredrikstad Stadion. Enda verre ble det senere på sommeren da bare 7500 ville punge ut for å se A-ha opptre i plankebyen. Til konserten med Elton John tok to eksterne partnere den økonomiske risikoen, og endte opp med å gå i null. Målet var derimot å tjene mellom 500.000 - 1.5 mill. Da Morten Harket & co kom på besøk var det derimot FFK som sto økonomisk ansvarlig, og endte opp med et underskudd på mellom 1.5 og 2 millioner. I etterkant av konserten uttalte klubbdirektør Morgen Andersen at FFK ikke kan ta en slik økonomisk risiko alene igjen.

Alfheim
På Alfheim arrangerte Tromsø i slutten av August den såkalte Døgnvill Festivalen fra fredag til søndag som hadde trekkplastre som A-ha, Lene Marlin og Timbuktu og Mira Craig. Dette ble en suksess og Tromsø tjente drøye 300.000 på den 3 dager lange festivalen.

Konservirksomhet er en risikosport, og Brann bør aldri stå økonomisk ansvarlig for noe slikt, men heller la eksterne partnere stå for risikoen, mens Brann kan få gode inntekter i forbindelse med leie av stadion og øl/kiosksalg