Thursday, June 30, 2005

Talentutvikling

Under gårsdagens kamp mellom Brasil og Argentina ble det påpekt av TV2 sin kommentator at de fleste spillerne på lagene var mellom 20-22 år. Det er imponerende med tanke på at dette kanskje er de to beste landslagene i verden.

Norge
I Norge er derimot historien en helt annen. Her til lands er du fremdeles et talent om du er 24-25. Spillere som Hanstveit, Grindheim, Gashi, Braathen etc har utvilsomt et talent, men om vi legger listen på et internasjonalt nivå er de gamle uten å ha utviklet seg til der de bør være. Spørsmålet er da om de mangler treningsmiljø, trenere og matching (i Rosenborg) som bringer de opp på et internasjonalt nivå, eller trenes det for lite egentrening blant norske toppfotballspillere, ikke minst mht. teknikk?

Mindre luksus
Den største årsaken, i mine øyne, er at barn og unge i land som Brasil og Argentina har laaangt mindre luksus enn her oppe i nord. Mindre eller ingen skole, færre fritidstilbud og dermed går mer av fritiden til fotball. Dermed bruker de mange timer på fotballen hver dag, og lærer grunnleggende og avanserte ferdigheter fra starten av. Når de så kommer i tenårene er ting som moped, merkeklær, ipod, fester like sannsynlig som å hente ned månen. Dermed blir veien ut å bli en best mulig fotballspiller, og forhåpentligvis bli solgt til en Europeisk liga.

Heldigvis er det ikke slik i Norge
Med dette som utgangspunkt er det ikke et sjokk at de får frem såpass gode spillere. Men heldigvis er det ikke slik her til lands. Bare en brøkdel av de som holder på med fotball ender opp å bli som f.eks Pele. Det er nok ikke like stort å stå å trikse på Copacabana når du er 50 år, fattig og feit. I et større perspektiv er det naturligvis bedre å være verdens beste land å bo i, enn verdens beste i fotball. Dette er noe Hoff og alle andre såkalte "fotballeksperter" må huske på når de lar seg blende av Brasilianske talenter.

Få de vekk fra playstation!
Men det er faktum at det er skammelig få skikkelig gode barn og unge i Norge. Få unga vekk fra tv'en og data'n. Ikke gi dem PlayStation. Gi dem en fotball og send dem på løkka. Da kan vi høste fruktene om en ti års tid.

De beste spillerne er oppvokst "på landet"
Vi kan sammenligne dette også med forskjellen på å bo i storbyene eller på landet. Bare se på noen av de beste spillerne i Norge. De kommer ikke fra Oslo, Bergen eller Trondheim. Nettopp på grunn av at det er så mye mer som frister i en by enn fotball. Bengt Sæternes kommer fra Egersund. Erik Hoftun og Ardian Gashi kommer fra Kyrksæterøra. Ragnvald Soma kommer fra Bryne, Raymond Kvisvik kommer fra Greåker, Jan Ove Pedersen kommer fra Kløfta, Trond Sollied og Lars Bohinen er fra Mo i Rana og slik kan du fortsette til du blir blå i trynet.

Bestem dere!

Brann har nå mistet Raymond Kvisvik, og er sannsynligvis på god vei til også å miste Charlie Miller. Det er på tide at klubben bestemmer seg for hvilken retning de skal ta. Brann er for tiden et topplag, og da øker spillerlønningene. Dette må Brann være fullstendig klar over, men samtidig virker det ikke som de er klar over det i det hele tatt. Om Brann vil holde spillerlønningene på dagens nivå må de slippe unge krefter til. Konsekvensen er selvsagt at Brann kan se langt etter seriegull, men som kanskje etter 3-4 år vil komme sterkere tilbake. Vinne serien? Større potensial i e-cupen? Mulig, meget mulig...Det er på tide at klubben bestemmer seg hvilken retning de vil ta, og ikke vingle som hodeløse kyllinger!

Miller
Å satse på etablerte spillere som vil gi seriegull er retningen Brann har valgt å ta. Da kan de ikke bare gå vekk fra dette sånn helt uten videre. Samtidig lurer jeg på hvilket kontraktsforslag Miller har fått. Som opplyst i går har Miller en grunnlønn på 1.5 mill. Mitt tips er at det nye kontraktsforslaget inneholder lavere grunnlønn, men en større bonousgevinst dersom Miller og Brann gjør det bra.

Super-Ray

I dag var Raymond Kvisvik en kjapp tur innom Fredrikstad for å være med på den obligatoriske pressekonferansen, og gi autografen sin til eks-Branntrener Arve Mokkelbost. Førstkommende søndag forlater Kvisvik Bergen og Brann for andre gang. Prisen er 6 millioner, og det bør Brann være ekstremt godt fornøyd med (prisen altså).

Barnepass
Det er etterhvert blitt en "offentlig hemmelighet" at grunnen til at Kvisvik forlater Brann er Fru Kvisvik. Hun har mye å holde styr på med en nyfødt baby, en ektemann som er veldig mye på reisefot og dessverre er besteforeldrene (på begge sider) bosatt på østlandet. Dermed er sjansen for barnepass sterkt redusert her i Bergen, og besteforeldrene har tatt veldig, veldig mange turer over fjellet etter at lille Adam ble født. Det har uansett blitt for mye, og allerede i vinter ville Fam. Kvisvik forlate byen mellom de syv fjell for å gjøre livet lettere for sin voksende familie.

Kniksen
Raymond er ofte blitt sammenlignet med "Kniksen", og hadde kanskje blitt like legendarisk som Brann-legenden om han hadde blitt her ut sesongen. I og med at han forlater Brann nå mister han beklageligvis denne muligheten. Uansett skal Raymond ha ros for å ha reddet Brann fra et sannynlig nedrykk hele to ganger (!), og vært med på å gjøre Brann til noe som etterhvert kanskje kan bli et stabilt topplag. Beklagevis for både Brann og Raymond er det først de 2-3 siste sesongene han har tatt seg selv mer seriøst...Tenk hvor han kunne vært om han hadde tatt seg selv seriøst i "ungdommen" også...

Klagogsyt ønsker Raymond, Christina og Adam lykke til, og håper å se førstnevnte motta en pokal både for seriegull og cupgull i oktober/november.


You say yes, I say no
You say stop and I say go go go, oh no
You say goodbye and I say hello
Hello hello
I don't know why you say goodbye, I say hello
Hello hello
I don't know why you say goodbye, I say hello

Charlie Miller - A greedy bastard?

Det er etterhvert blitt en kjent sak at Charlie Miller har sagt nei til Brann sitt første kontraktstilbud. Det har også blitt kjent at Per Ove Ludvigsen sier at Brann ikke har råd til å tilby et bedre tilbud.

1.5 mill
På Store stå det hyles det om Miller må bli, men det er viktig å huske at Miller allerede tjener 1.5 millioner!!! Dermed skjønner jeg godt at Brann er lukne til å gi han en gedigen lønnsøkning. Tross alt er det først nå at Charlie har begynt å innfri. I mine øyne skylder Charlie Brann såpass at han bør skrive ny kontrakt. Det er Brann som har gjort en skotsk sumowrestler om til noe som kan minne om en fotballspiller. Uten Brann hadde Charlie Miller bare vært en avdanket "fat fuck", og det vil han bli om han forlater Bergen og Brann.

Ta konsekvensene!
På en annen side er ambisjonene til Brann skyhøye. I år er målet til spillergruppen å ta "the double", og skal Brann nå dette målet må de også være klar over konsekvensene. Å ha gode spillere i gruppen betyr også at lønnsposten blir en betraktelig høyere utgiftspost, men jeg regner med Bjørn Dahl er såpass oppegående at dette vet han....Dermed blir det feil å slippe et lite fotballgeni som Charlie Miller. Med å miste Kvisvik og evt Miller vil Brann bli på stedet hvil, og alt det Mjelde har bygd opp vil falle sammen på 1-2-3. Brann vil da nok en gang greid å ha gjort gull om til gråstein. I Millers tilfelle har faktisk Brann gjort gråstein om til gull, og derfor ville det være svært kritikkverdig om Miller forlater Norge nå...

Robbie Winters
På en annen side minner disse forhandlingene litt om Winters og Brann i fjor. Da var det også diskusjoner om at Winters ville bli for dyr til å beholde. Dette nådde øret til Jan Åge Fjørtoft i LSK, og i ettertid har det vist seg at Winters var VELDIG NÆR en overgang. Uenighet om kontrakt tiltrekker seg naturligvis konkurrenter, og Charlie kan fort bli å finne i engelsk 1. div om Brann (og Charlie) ikke kommer frem til et slags kompromiss. Men vi husker alle hvordan det gikk med Winters, og håper det samme skjer med Charlie...Men ikke for enhver pris!!!!

Vi går frem...

Tidlige cuprunder har aldri fenget interesesen til den bergenske befolkning. Men etter fjorårets cupgull ser det ut som om cupen har fått en høyere status her i byen. Overaskende nok kom det i underkant av 6000 til idrettsveien. Brann vant 3-2, og det er bare å bestille fly og opphold i Oslo

Kvartfinalene spilles 20 og 21 august. Semifinalene spilles 21 og 22 september, og finalen går som kjent 6 november.

Cupfinalen
Årets finale går søndag 6 november, og på den ene banehalvdelen vil vi forhåpentligvis finne SK Brann. Takket være Norsk Supporter Allianse (NSA) vil de to finalelagene få flere billetter. Om vi bruker fjorårets finale som eksempel ville Brann fått 8750 billetter(mot 6750), mens Lyn ville fått4250 (samme som i fjor). I tillegg kommer kvoten til NSA som er på 400 billetter. I fjor fikk Bastionen 200 billetter, mens BBØ og ARG fikk 100 hver. BBB fikk 0 siden de har valgt å stå utenfor NSA. Forøvrig vil kvoten som legges ut via telefonsalg bli økt med 500, slik at det tallet blir 2500.

Mat
For dere heldige som har foreldre som sponser NFF (evt har kjøpt seg en losje på landslagsarenaen) kan klagogsyt presentere menyen til årets cupfinale.

* Brunchtallerken med roastbiff, røkelaks med eggerøre, potetsalat, spekeskinke, brie, omelett, kylling mm. *
* Pasjonsfruktmousse med jordbærcoulis *
* Assortert konfekt i pausen *

Fly
Klagogsyt har også vært inne og sjekket flyprisene til cupfinalehelgen. Om du tar sjansen og bestiller i dag tilbyr Norwegian deg en flytur t/r Bergen-Oslo 5-7 nov for 734,-.
Om du ønsker å bruke litt mer tilbyr Braathens den samme turen til 770,-

Buss
Lavprisekspressen har nå t/r Bergen-Oslo for 98,.-


Overnatting
For den som ikke har råd til hotell, men som vil ha noe billig og bra anbefaler klagogsyt Cochs Pensjonat (http://www.cochspensjonat.no/)

Tør du ta sjansen å bestille nå?!

Tuesday, June 28, 2005

Ferie!

Hva skjer? Plutselig er det helmomvending, og Geir ender opp på Brann Stadion i morgen. Slik kan det gå, gitt. Det skal ikke være lett. Dermed er det ferie og farvel til sol, grilling og ligge på plenen i bare shorts. Retur til Oslo skjer nok ikke får om en måneds tid heller...

Møkkalag!
Ellers gikk alle resultatene i mot Brann i går. Dermed er det superjevnt i toppen, og dermed er det enda mer bittert at Brann ikke utnyttet kampen mot Odd til å få et forsprang på resten. Men neida, vi snakker tross alt om Brann som ikke har vært stabile siden 1963.

Nok er nok!
Mjelde-kuken sier til BT at det var feil å bytte ut Miller. Velkommen etter, bonde!!! Det var jo kanskje en grunn til at de 300 supporterne på bortefeltet ga deg pipekonsert når byttet skjedde! Skummelt at supportere har mer vett enn Mjelde og Steffensen! Når Perry får foten i anus oppi Trondheim kan Brann godt ansette han, og kaste Mjelde og Steffensen på dyngen i Rådalen.

Cup
I morgen er det som kjent cupkamp, og Brann vil nok som vanlig drite seg totalt ut når det kommer til billettsalg. Som kjent kommer "alle" de siste 20 minuttene før kampstart, og Brann vil da som vanlig kun ha 2 billettluker åpne med noen senile gamlinger bak disken. Dermed kan "alle" bare forvente å miste de 5-10 første minuttene...Kanskje like greit å bli spart for noe av elendigheten.

Monday, June 27, 2005

Tragisk

Gårsdagen var topp bortsett fra en ting, nemlig kampen. Men på den lyse siden inneholdt dagen 20 grader, skyfri himmel, pilsing og grilling i Skien. Det pleier alltid å være flott vær i Skien, men denne gangen sto faktisk ikke skandalene i kø. Vi fikk ingen undikk/boxerjenka eller litt høflig hesting av byens innfødte. Derimot hadde et utdrikkingslag med bergensere tatt turen til Skien... Det endte med, som alle så, en aldri så liten strippetur ute på det flotte gressteppet. Raymond som er blitt beskyldt for å være homofil/bifil koste seg sikkert når han fikk et "close encounter" med bryllupssnolken. Mon tro om han ikke ble misunnelig? Ellers er det på mange måter trygt og godt å observere at Brann er like dårlige som alltid. De som trodde at Brann hadde noe på gang tok så jævlig feil! Gårsdagen var årsverste. Men for all del....en flott tur i alle fall.

Sol
Forøvrig er været her borte helt topp, og har vært slik i mange dager. Det frister faktisk ikke å dra hjem. Planen var riktignok å karre seg hjem til cupkampen mot AAFK, men den går nok pent i dass. Dermed blir det ingen retur til Bergen før til helgen (sannsynligvis). Dermed er det nok på tide å logge seg av, og legge seg rett ut på plenen.

Friday, June 24, 2005

Helg

Tilbake igjen i Oslo, og utsatt for hetebølger. På søndag er det alt klappet og klart for busstur med BBØ til Skien. Som vanlig foran møtene med Brann er Arne Sandstø ute og brisker seg i media, og hevder at han kjenner den bergenske mentaliteten. Dermed kommer det ikke som noe sjokk at han som vanlig tror på seier mot Brann. Han kjenner den bergenske mentaliteten såpass godt at Odd ikke har vunnet over Brann på 4 kamper. Ganske så imponerende.

http://www.paulscharner.at/
Ellers har KlagogSyt vært innom Paul Scharner sin hjemmeside. Der finner du blant annet bilder av Paul Scharner med et ulveskinn (?) rundt seg!!!!! I tillegg oppdaget KlagogSyt at Scharner visstnok er utdannet elektrotekniker. Slettes ikke verst...

Hjem!
Oslo er forøvrig et utholdelig sted å være for tiden. Korpsmusikkfestival og Gay Pride festival er litt for mye....best å komme seg hjem kjappest mulig. Forhåpentligvis til onsdagens cupkamp mot AAFK. Om ikke det går er det i alle fall hjemreise til vårens siste hjemmekamp mot Ham-Kam

Thursday, June 23, 2005

I think I'm going back...

Kalenderen viser at vi er i juni, men likevel er det kaldt og jævlig....og ja, naturligvis regner det. Dermed er det på tide å forlate denne fiskerbyen også kalt Bergen. I kveld går turen tilbake igjen til Oslo. Det blir dog bare for en kort stund. Bare en uke igjen, og deretter er det ferie. Jeg blir naturligvis å finne på Odd Stadion førstkommende søndag, klar for å se Odd ta et steg vekk fra nedrykksstriden.

Ludvigsen til Brann?
I dag har det vært stille på overgangsmarkedet. Men avisen Nordlys hevder at Brann og Bodø/Glimt er komt til enighet om en overgang for Trond Fredrik Ludvigsen. For å unngå bråk og mas vil overgangen ikke bli offentliggjort før B/G har en (evt) erstatter på plass.

Agurknyheter
Sommeren er høytiden for agurknyheter, og klagogsyt kommer her med sitt bidrag. Supportergruppen Plankehaugen kan nemlig melde at Trond Trondsen elsker hamburgere, og da Burger Kings Whooper cheese. Lidenskapen er så stor at Tor var første kunde da Burgerking på Svinesund åpnet. Restauranten skulle åpnes klokka 11.00 og Tor var der 09.45! Etter sommerferien får Trond heldigvis en spisekompis som liker både hamburgere og stygge tatoveringer.

Wednesday, June 22, 2005

Farvel til gullet?

Samtidig med at overgangen til Petter Vaagan Moen ble bekretftet, ble det også annonsert at Raymond Kvisvik flytter hjem i sommerferien. Dermed kan Brann bare vinke farvel til gullet. Vaagan Moen kommer som kjent ikke før etter sesongslutt, og dermed blir det høyst sannsynlig Tom Sanne sin oppgave å fylle tomrommet etter Kvisivk. Gud hjelpe oss alle.

Det var i alle fall kjekt å henge med i gullkampen en halv sesong. Nå belager jeg meg på en 6-7. plass.

Etter at dette ble skrevet kom det frem av en kilde i Nettavisen at Brann mest sannsynlig vil signere flere spillere i nærmeste fremtid. Dermed er det vel lov å håpe på at dette kanskje er en danske og en same....og så hadde det jo vært greit med to nye sidebacker.

"Mjøsas Beckham" klar for rødtrøyene

Dermed ble det Petter Vaagan Moen....Overgangssummen er ikke kjent, men om vi skal tro media er overgangssummen på et sted mellom 10 og 15 mill. Rosenborg direktør Rune Bratseth sier egentlig det jeg mener :

- For oss er det helt uaktuelt å betale det Ham-Kam krever. Så mange penger er ingen norsk spiller verdt, sier Rune Bratseth (til østlendingen).

Interessert allerede i 2002
Ellers er det interessant å merke seg at allerede i 2002 var Rosenborg interessert i "Mjøsas Beckham". Den gangen ble han invitert på et prøvespill i Trondheim etter at han hadde imponert RBK i den årlige Jet-turneringen på Hamar. Siden den gang har Rosenborg fulgt Vaagan Moen tett, men Ham-Kam priset nå Vaagan Moen for høyt til at trønderne var interessert.

5-års kontrakt
Petter har sagt ja til en 5-års kontrakt, noe som må være en av de hovedgrunnene til at Brann punget ut med xx-millioner for u-21 landslagsspilleren. Med en 5-års kontrakt viser Vaagan Moen at han har lyst å være i Brann, og ikke bare bruke klubben som et kort stoppested for et evt. proffliv i utlandet.

Med en slik overgangssum forlanger jeg at Petter jobber hardt. Jeg forlanger at han kanskje ikke skal være best i hver kamp. Men over tid skal han være både nr 1, 2 og 3!

Tuesday, June 21, 2005

Fotball går på helsen løs

Det hele startet kort tid etter etter at ydmykelsen over Rosenborg var slutt. Det var en fin og trivelig dag på stadion, solen skinte og lagde sjeldne varme dager i juni. Vel, når jeg tenker meg om, var vel været like bedritent da som det alltid er, men ved å skape et falskt pent bilde av tilværelsen får jeg økt kontrasten til det som skulle følge.

Plutselig begynte jeg nemlig å kjenne en stikkende smerte ved ribbeina på høyre side hver gang jeg hostet, lo etc. Dette gikk meg hus forbi ettersom seiersrusen fremdeles satt som spikret i hele kroppen. Problemet kom dagen etter, altså i går, da vi latet som om Brann skulle vinne serien, glad for å slippe å se Brann spille på 1 uke.

Som sagt, den skjebnesvangre mandagen kom et ... skjebnesvangert problem. Å føle smerte i ribbeina når du hoster er ille. Men å føle smerte når du ler, hoster og snakker er kjipzor de luxe. Det ble tirsdag og det lille barnet henvendte seg til sin mor som er sykepleier for å få en diagnose. Å være hos sykepleieren gikk stort sett ut på å kle av seg på overkroppen å bli klådd på av en kvinne. Bare så synd at dette var mamma. Hun var flink til å klå dog, og kjente strekker både her og der. Diagnosen ble der og da slått fast til at dette var strekk i ribbeina eller noe slikt som følge av "overdreven" jubling på de 4 målene til Brann.

Å bli kvitt dritet tar sin tid, og det finnes ingen kur for det. Nevnte jeg forresten at jeg ikke en gang kan ta et host før smertene kommer, og at det gjør forpult vondt hver gang jeg ler.
Derimot kjenner jeg ingen smerte om jeg er sur eller lignende. Derfor har jeg bestemt for å være forbanna i 1 uke for å se om det hjelper :D

Ullevaal

Nettstedet vpn.no kan i dag publisere hvor mange bortesupportere som har vært på Ullevaal pr. kamp. De har da tatt utgangspunkt i hvor mange billetter som er blitt solgt til borteseksjonen på Ullevaal. (som er nedre del av VG-svingen)

Mot VIF i 2. serierunde var det hele 1711 bergensere som løste inn billett i VG-svingen.
Tallet i RL-kampen bare 2 uker senere var ikke like imponerende. Da valgte bare 414 stk å ta turen til Ullevaal.

Det er naturligvis Fredrikstad som topper bortestatistikken på Ullevaal. På 16 mai dro hele 4954 stk for å se laget deres spille uavgjort mot "Molde2".

Fotballskole

I disse dager arrangeres det diverse fotballskoler. Brann arrangerer sin fotballskole som vanlig utenfor Brann Stadion. I "100" år har Brann hatt fotballskole i Bergen, men Brann bør kanskje sysle litt med tanken om å utvide dette. Først regionalt og senere kanskje på landsbasis? Det er viktig for Brann å komme seg ut i distriktene! Om ikke Brann gjør det, så kommer RBK eller VIF til å være der først!

Petter Vaagan Moen eller TFL?

Ham-Kam er syk. Veldig syk. Det samme var Sogndal i fjor. Men det er tydeligvis at Sogndal har smittet Helstad sin gamle klubb. Hamarkameratene har nemlig fått "Sogndal syndromet". Dvs. at de forlanger altfor mye gryn av en spiller som kun har prestert det siste halvåret.

10 millioner
Om vi skal tro hva Dagbladet skriver er 10 millioner kroner hva Ham-Kam vil ha for Petter Vaagan Moen. Da er saken egentlig ganske grei. Kutt tanken på Petter, og rett heller blikket mot Nord-Norge og "Ludde".

For stor risiko
Enkelte vil kanskje si at 10 millioner er prisen Brann må betale for en klassespiller. Men her er det viktig å huske at Petter fremdeles er ung (21 år), og vil sannsynligvis svinge veldig i prestasjonene før han stabiliserer seg. Derfor er det en stor risiko å satse på Petter, spesielt når prislappen er hinsides alt annet! Med en prislapp på 10 millioner vil det si at Brann må betale 9 millioner mer for Vaagan Moen enn for Olofinjana!!! Dermed er saken klar. Ham-Kam har overpriset fyren, og dermed er det ingen vits å bruke mer tid og krefter på han og Ham-Kam.

Gå utenlands
Brann har vært usedvanlig dyktig og heldig på overgangsmarkedet, og om de fortsetter med dyktigheten bør det være en mulighet for å se utenlands igjen etter forsterkninger. Noen lokale trenere her i Bergen vil garantert protestere om Brann nok en gang finner forsterkninger utenfor Norges grenser, og mene at dette er en slag i trynet for lokale talenter...blabla. Men i den posisjonen Brann er i nå støtter jeg de. Brann er nå et topplag med store ressurser! Da skal vi faen ikke drive med talentutvikling! De spillerne Brann kjøper skal være såpass gode at de kan gå rett inn på laget, og ikke kanskje bli noe først om 3 år. Om de tenker slik blir det 6-7. plass hvert år. Brann har også innsett dette, og i år har de trappet sterkt ned på juniorsatsingen sin, og i tillegg vurderer de å legge ned 2. laget sitt.

Ingen talenter vil spille for Brann
Konsekvensene er selvsagt at alle talentene i denne byen ikke kommer til å spille for Brann, men gå til konkurrende klubber som Viking, Bryne og Sogndal. Men den sjansen må Brann ta. Om hele laget skal fylles opp av lokale spillere, noe som er mange lokale trenere sin drøm, ender Brann i 1. div før du kan si "skandale".

Forsterk stallen nå!
Det viktige er at Brann virkelig forsterker stallen når overgangsvinduet åpner om mindre enn 2 uker. Det som er klinkende klart er at alle de andre lagene i toppen vil være meget aktive på overgangsmarkedet, og da må ikke Brann stå med luen å hånden å tenke "Vi ligger på topp3 nå, og da holder denne stallen mål". Pengene som genereres fra salget av Kvisvik må bare bli kastet i kjøpebollen! Rosenborg avslørte klart og tydelig at Brann trenger forsterkninger også defensivt, og da er det ingen vits å putte overgangspengene inn på bankkontoen for utbyggingen av nye Brann Stadion.

Monday, June 20, 2005

"Rosenborg rykker ned"

Jatta! Heisann og hoppsann! Hat-trick, ydmykelse av RBK og Trondheim. Det er lett å hovere på slike dager. Selv ikke klagogsyt kan syte etter slik en forestilling. Knapt. Vi var der. Vi gikk hjem og så glimtene på webtv. Vi ble rørt til setet var stort og vått. Fire mål på Stadda – riktig vei. At vi ikke klarte å holde nullen i dag forbigår vi i stillhet – vi er da generøse. Skal vi klage, og det skal vi, så må det bli på de to backene. Ingen bombe. Ingen av de to vet helt hva de driver med, og ingen av dem kan få ballen til en medspiller. Det er forsåvidt ikke noe nytt når det gjelder backer i Brann.

Vi gleder oss over 4-1, men minner om at Brann er som svakest når de er sterkest (noe i den duren).

Se det – det ble litt syt til slutt i dag også. Klagogsyt skuffer aldri – men det gjør Brann ofte. Bare ikke i går.

PS! Grisefett å høre "Rosenborg rykker ned" runge på stadion de siste 5 minuttene!

Saturday, June 18, 2005

2005 så langt - sett fra et supporterperspektiv

For oss som følger norsk fotball tett har første halvdel av 2005 vært en interessant opplevelse. Vi har opplevd at vår hjemlige liga er i vinden som aldri før, og tilskuertallene når stadig nye høyder. Det samme kan sies om prisen for tv-rettighetene uten at det skal diskuteres...

Suksessen avspeiles i tilskuertallene
Interessen for norsk fotball måles kun i antall tilskuere. Men et annet interessant perspektiv er å se på antallet som reiser på bortekampene. Det er tross i denne grupperingen du finner de mest dedikerte supporterne, og den generelle interessen for norsk fotball avspeiles tildels av deres engasjementet for egen klubb.

"Ingen" reiser organisert lenger
Men vi ser en vesentlig forskjell på de som følger laget sitt på bortebane. Veldig få supportere reiser i disse dager organisert. Nå finner du like billige om ikke billigere fly, buss og togbilletter på nettet. I tilegg kan disse tilpasses litt mer egen behov. Vi lever tross alt i en verden der komfort og effektivitet blir viktigere og viktigere. Det er dermed ikke like attraktivt å sitte i en buss med 50 stk der halvparten bare er med for fylla sin del, og (som vanlig) blir bussen forsinket begge veier. Som en konsekvens av dette har nok mange i supportermiljøet sklidd litt ut, og det er nok ikke like mange på bortekamper som f.eks på slutten av 90-tallet. Men som helhet har tilskuerantallet i Tippeligaen nådd nye høyder, spesielt de to siste sesongene.

Mer tv-dekning fører til flere tilskuere?
For noen år siden trodde jeg at den stadig større dekningen av Tippeligaen ville få store konsekvenser for klubbene. Jeg så for meg et scenario der folk begynte å bli drittlei fotball, og dermed kutte ut å komme på kampene. Dette scenarioet er ettertrykkelig gjort til skamme. Det ser heller ut å gå motsatt vei. Større og bredere tv-dekning ser ut til å trekke tilskuere som aldri før. Samtidig er nok en oppgradering av stadionanleggene en viktig grunn til økningen. Det har blitt stuerent å gå på fotballkamp. Nå går hele familien på kamp, og ikke bare far i huset. Fotball er blitt trendy. Selv de som egentlig ikke bryr seg har begynt å komme på kampene.

Ny kundegruppe - nye forventninger
Takket være denne nye kundemassen har vi også i dag et annerledes forventningskrav enn f.eks for 10-15 år siden. Vi forventer å kunne innta våre (sitte)plasser og bli underholdt. Konsekvensen er at vi, supporterne, har gått fra å være aktive deltakere til å bli passive deltakere av fotball som et underholdningsmoment.

Høstsesongen
Så gjenstår det å se om høstsesongen blir like bra som vårsesongen både på tribunen og sportslig. (med sportslig tenker jeg på den tette og jevne Tippeligaen)

The fight against terror

Den psykologiske krigføringen foran morgendagens kamp er allerede i gang, og trønderne har allerede forsøkt å syke ut meg med å ta en aldri så liten telefon til meg.

Dagen i går startet nemlig med at jeg ble oppringt av et nordtrøndernummer. Hallo, sa jeg. I den andre enden hørte jeg en 60 år gammel inntrønder som er akkurat så trønder at det går fra å være stygt til egentlig litt søtt.

Han: Ja, høy, æ hi no sjett at de avværtert i bondemaggasine' om nåkka utstyrøøøh
Jeg: Jeg tror kanskje du har ringt feil, jeg har ikke så mye bondeutstyr liggende.
Han: Åh? Høh. Nummeret i annonsen si ni en en mumle mumle null fire åtte, og det e no det æ hi rengt, ja.
Jeg: Nummeret mitt slutter på fire en, ikke fire åtte
Han: Ja? Det e no null null der, æ sjer det på skjærmen hær, sjø. Næææi, æ hi no ringt rætt ja, veit æ.

seks sekunders stillhet i begge ender.

Jeg: Eh ... ja, det ... Det blir dårlig med bondeutstyr på deg herfra, altså.
Han: Åh. Høh. *klikk*

Idar Vollvik

I gårsdagens utgave av Dagbladet var det et 2-siders intervju med Idar Vollvik, og fyren var denne gangen litt mer oppegåeende enn f.eks som på Nadderud i fjor...

"Svik"
Hver gang en spiller går fra Brann til en annen klubb ropes det om svik og lojalitet. Men ingen røster har hevet stemmen over at Hansa sponser både VIF og RBK (det selges Hansa i VIP-lokalene på Lerkendal). I tillegg har Hansa tidligere sponset LSK. Idar Vollvik er ikke det minste interessert i å sponse f.eks VIF. -Jeg kan ikke gjøre det verken mot Brann, Bergen eller meg selv, sa han til Dagbladet. Dermed er ikke Hansa så forbanna bra og skinnhellig som mange på Store Stå skal ha det til!

Fotballinvestoren Idar
-Jeg skal ikke tjene penger på engasjementet i Brann. Jeg er ingen vanlig fotballinvestor. Takk og pris for det! Hver gang en eller annen idiot skal tjene penger på en klubb går alt til helvete. De skjønner nemlig at en fotballklubb er ikke som enhver vanlig bedrift. Om du går inn i en fotballklubb må du ikke regne med å gå i pluss. Dessverre er det mange som ikke skjønner dette. Nærliggende eksempler er Spetalen som var investor i VIF, og ikke minst Røkke og Gjeltsten som på egenhånd greide å ødelegge Wimbledon. Det blir også interessant å se hva Glazer gjør med Man. UTD...

Utdannelse, hva er det?

90% av dagens fotballspillere har null form for utdannelse og er ofte heller ikke interessert i å få seg noe mer utover ung.skolen (de fleste hoppet jo av på vgs). Men noen unntak finnes det. Olofinjana var utdannet sivilingenør. Karl Petter Løken greide det imponerende kunststykket å kombinere spill for RBK og utdanne seg til siviløkonom på normal tid! Tom Sanne er en elendig fotballspiller, men har tydeligvis et klokt hode siden han tilbringer mye av tiden sin på NHH.

Lege Fredrik Winsnes
Sist ut nå er Fredrik Winsnes. Han er nå ferdig med sine legestudier, og har brukt 8 år på dette. Normal tid er 6 år. Men han hadde permisjon fra studiene det året han var i Hammerby. Med tanke på at RBK de siste sesongene har hatt spill året rundt med serie, cup og CL er prestasjonen til Fredrik rett og slett imponerende.

2 av 10 fullførte
I 1999 opprettet Brann, i sammarbeid med BI, et datakurs for 10 av spillerne som kun hadde fotballen å forholde seg til. Datakurset var skredderskrydd for spillerne, og tok hensyn både til treninger og kamp etc. Men dette så ikke ut til å interessere de noe særlig. Bare 2 av de 10 fullførte kurset. Den ene er i dag sportslig leder i Brann, mens den andre er siviløkonom (Egil Ulfstein). En av de som ikke fullførte kurset er i disse dager på vei til Fredrikstad...

Klag og Syt redaksjonen bøyer seg i støvet og gratulerer LEGE Fredrik Winsnes med fullførte studier!

Fotball på tv

Den store nyheten i disse dager er at TV2 og Canal Digital kapret fotballrettighetene.
TV2 og Telenor tar sikte på å etablere en ny felles sportskanal. Den nye TV-kanalen, som kommer i tillegg til TV2s hovedkanal og TV2 Xtra, vil være en betal-TV-kanal. Det skal visstnok bli billig å abonnere på denne kanalen. Det betyr at kanalen vil koste et sted mellom eksempelsvis fem og ti kroner i måneden i motsetning til kanaler av typen Canal+ som fort koster opp mot 300 kroner i måneden.

Tull og tøys
Med første øyekast virker dette som en fin gave fra Tv2, men det er bare en utspekulert måte å tjene penger på. Det de ikke sier, er selvfølgelig at når folk har vendt seg til å betale så vil de skru prisen i været....og hva kommer så? Jo, pay per view.

Mer penger til spillerlønninger
Samtidig roser selvfølgelig klubbene dette, fordi klubbene får mer penger som kan gå til spillerlønninger, budsjettene økes og dermed sørger de for at fotballen vår aldri kommer over på riksdekkende tv igjen. Jeg skal garantere dere at klubbene kommer til å si at "dette må supporterne sette pris på, nå får vi mer penger".

Til syvende og sist betaler bare vi for enda høyere spillerlønninger.

Sunday, June 12, 2005

Duskedamer

En litt gammel sak dette her, men som alle vet (?), så var jeg tilstede på kampen VIF-Start. Som pauseunderholdning hadde VIF komt opp med det geniale påfunnet å bruke duskedamer. Det ligger ca på linje med "guttene" som Brann/Toro presenterte i fjorårets hjemmekamp mot Sogndal. Heldigvis er det noen i Klanen som gar gangsyn, og duskedamene forsvant like fort som de kom. At markedssjefer og andre tullinger aldri lærer er for meg en stor gåte.

Pauseunderholdning trekker ikke folk til kampene
Harry Herstad var litt på samme måten. Han ville skape en helhetsopplevelse med å gå på kamp på Brann Stadion. På høsten 2003 fikk NFF inn en rapport om hva som trakk folk til kampene. Hvor kom så punktet pauseunderholdning? Jo, på 37. plass. Likevel fortsetter VIF og flere andre klubber i samme fotspor som før. Helt utrolig.

Cupfinalen 2004
Husker noen Cupfinalen mot Lyn i fjor? Da greide nemlig også NFF å få presset inn de helvetes duskedamene. Ryktene sier at de har planer å gjøre det samme på landskampene. På sistnevnte punkt gjør det dog ikke så mye. 90% av de som går på landskamper er folk som ellers aldri er å se på en fotballkamp.

Ikke mess med pausen!
For min egen del trenger jeg absolutt ingen underholdning i pausen. Men det hadde holdt om folk kunne få kjøpe seg hot dogen i ro og fred uten noe sprell a la guttene eller noe annet totalt håpløst. Men noen (f.eks fjortissene på Store stå) syns nok det fremdeles er stor underholdning i å se noen "heldige" publikummere ha en straffekonk i pausen for ørtende gang.

Friday, June 10, 2005

The final countdown

I dag viser kalenderen 10 juni, noe som betyr at det er 8 dager til Geir vender snuten hjemover for RBK-kampen om 9 dager. I tillegg blir han hjemme til 23 juni, så dermed blir nok Klag og Syt godt oppdatert. Når han i tillegg får internett på hybelen i slutten av denne mnd, er alt klart for daglige oppdateringer igjen.

Sunday, June 05, 2005

Blant mongobøflene

På lørdag var jeg for første gang på landskamp, og det var på mange måter på en interessant opplevelse. Landslaget sine "fans" består av firmaer og folk i 40-50 års alderen som har bestemt seg for å legge den årlige "gutteturen" sin til Oslo i f0rbindelse med en landskamp. Disse fremstår som komplette "mongobøfler" med flosshatter, trompeter. Hovedmålet er å drikke seg komplett møkkings før kampstart. Kjernen av disse folkene er sammarbeidspartnerne til NFF og andre som har bestemt seg for å legge årets guttetur til oslo. B.l.a kunne du lese norske flagg der det sto "Bremnes IL" etc på....Av musikalske innslag fikk vi den store "æren" av å høre diverse fæle avsynginger av "alt for Norge", "Bønda fra nord" etc.

Landslaget er, på alle måter, tragisk!

Friday, June 03, 2005

På andre jaktmarker

På mandag var jeg for første gang på 12 år på en eliteseriekamp som ikke innvolverte Brann. Kampen var toppoppgjøret VIF-Start. Ganske så herlig å være på en kamp der du gir blaffen i hvem som vinner. Kampen samlet hele 19.000 på landslagsarenaen, og i overkant av 1000 (!) var fra Kristiansand. Imponerende.

"Dommerjævel"
Ellers var ikke stemningen noe særlig bedre enn på Brann Stadion på en normal dag. Det var også godt å observere at det ikke bare er Brann som sliter med dårligere dommere. Jeg regner med at fenomenet var det samme på Ullevaal. Dvs. at dommeren er så redd for å gi etter for presset fra et entusiastisk hjemmepublikum at de ubevisst heller dømmer i favør for bortelaget.

Norge-Italia
I morgen er den opphausede kampen mot Italia, og jeg håper at Norge taper. For det første er Norge helt uinteressant, og for det andre orker jeg ikke gnålet i sentrum (dvs. de patetiske heia Norge-sangene) i etterkant av kampen.