Thursday, December 30, 2004

Flodbølgen

Av og til er fotball ganske uvesentlig. Når naturen bestemmer seg for å være atal, blir vi mennesker små. Vi føler med alle som har blitt berørt i denne tragedien, og en spesiell tanke går til alle nordmenn som savner noen. Dersom du ønsker å bidra med noe selv, så ring Norges Røde Kors givertelefon 820 43 000 å gi en hundrelapp eller ti.

Wednesday, December 29, 2004

Betydningen av cupgullet

I løpet av mine 17 år med Brann har jeg hatt mange store øyeblikk. 3-2 kampen mot Lyn i cupen i 1990. 3-1 seieren mot RBK her i Bergen, også det i 1990. 4-0 mot Bodø/Glimt på 16 mai i 1994. Semifinalen mot LSK i 195. 7-1 seieren over Start i 1996. Semifinalen mot Molde i 1999. 8-1 kampen mot Stabæk i 2001 etc...

Men som mange andre vil nok 7 november 2004 stå igjen som en merkedag. Bronselaget, Brann, styrket stillingen sin ved å bli Norgesmestere på Ullevaal foran ca 20.000 bergensere. Det er ingen vits å undervurdere betydningen av cupgullet. Den er nemlig av en enorm betydning både for oss, klubben og spillerne. Takket være velvillige investorer legger Brann stein på stein (...), for å ta over tronen fra bortskjemte trøndere. Brann skal være det naturlige valget for spillere som virkelig ønsker å bli god. Dette gjelder for og fremst for lokale spillere i Hordaland og Sogn og Fjordane, men også eksterne spillere. Man kan naturligvis diskutere overgangssummer og lønn, men det er veldig oppløftende å se at spillere som Andresen, Soma og Sæternes valgte Sportsklubben Brann. Enda mer oppløftende er det å høre at spillere som Hanstveit, Soma og Sæternes aldri vil forlate Brann som bosman-spillere. På sikt håper jeg at spillerne velger å bli i Brann, når de en gang føler seg klar til å ta et nytt steg i karrieren. For noen få er det, heldigvis, ikke bare penger som teller. Bare se på Tom Lund, Torgeir Bjarmann, Erik Hofun og Bengt Skammelsrud.

Hvis en eller flere av de går videre, så håper jeg i alle fall de er ærlige nok til å si hvorfor. Robbie Winters en slik fyr. Han har aldri lagt på at penger er det som teller for han. Det samme kan bli eksemplifisert gjennom Erik Hagen. Som kjent skal han i 2005 spille for Zenit St. Petersburg. Han sa at det var ca 15 millioner grunner for å velge Russland. Ærlig og rederlig. Da er det verre med slike som Soma som tyter om vil ha flere utfordringer. Jada, det får han jo sikkert i Wycombe eller noe slikt. Vær så ærlig å si at det er pengene som frister!

For oss og delvis klubben markerte cupgullet en ny epoke. Brann brøt en barriere, og Brann vant endelig noe igjen. Optimismen og forventningene er skyhøye foran neste sesong. Men for noen av oss er vi fremdeles litt usikre. Vi har fulgt med Brann lenge nok til å ikke tro at dette kan vare. Dvs at vi har en slags fatalistisk innstilling til Brann. En slags forventning om at det til slutt går rett til helvete! Uansett hvor hvor mye bra som skjer i mellomtiden...
Denne følelsen har vi med rette med rette. Men man merker at det er en ny giv i Brann. Dermed er det lov å tro å håpe på at Brann skal bli et stabilt topplag. I situasjonen klubben nå befinner seg i, bør og skal målet være medalje hver sesong!

Tilbake igjen til årets cupfinale følte jeg en uendelig stolthet over spillerne, klubben og oss. Jeg følte at dette var noe vi greide sammen. Hva spillerne følte gir jeg egentlig blanke i. Men følelsen over at det var vi som har gått på stadion i en årrekke, reist på x-antall bortekamper og sett x-antall Brann2 kamper som "fortjente" cupgullet var fantastisk. Om Brann nå blir et et topplag, vil intet cup eller seriemesterskap måle seg med det jeg følte på Ullevaal den solfylte søndagen i november.

Tuesday, December 28, 2004

Øktet (hei, Kristian Jæger) salg av sesongkort

Noen som har lest sporten i dagens utgave av BA? Der forsøpler Kristian Jæger avisen med Brann sin sedvanlige skremselspropaganda. Denne gangen er det sesongkort det er snakk om. Foran 2005-sesongen ser det ut til at Brann vil sette rekord i antall solgte sesongkort. Stutdumme Kristian Jæger påstår at de vil selge 7000 sesongkort, og sier at de hadde 5000 sesongkortinnehavere i år. Ikke overaskende kan en ape i dyp pillerus både regne og skrive bedre enn Jæger. I år hadde Brann UNDER 4500 sesongkortinnehavere, og det er laaangt unna 5000.

Det verste er dog denne skremselspropagandaen Brann alltid har holdt på med, for å få folk til å holde seg langt unna kampene. I år har dette problemet blitt personifisert i form av Hans Lokøy, som har spydd ut usanne forhåndstips ang. forventet tilskuerantall. Når Hans Lokøy skriver at det sannsynligvis kommer 15.000-16.000 kommer det knappe 12.000. Når hans Lokøy forventer 10.000 kommer det ca 6000. Nå har, som sagt, også Kristian til hensikt å skremme flest mulig vekk.

I BA sier han at de som ikke vil skaffe seg et sesongkort har et problem. Yes da... Jæger er rekordtidlig ute og advarer folk mot å komme på storkamper, slik som 16. mai. Skal bare se at han egenhendig greier å holde snittet under 10.000. Flott, Kristian, flott!

Om Kristian Jæger hadde skrevet artikkelen i BA, hadde den sett slik ut :
Vi forventer et øktet salg av partoutkort og jeg nekter å bruke komma og punktum det må da alle skjønne heldigvis har brann sitt vip-hefte som jeg har skrevet bare 11 skrivefeil... i vip-hefte har jeg tross alt bare skrevet øktet to ganger juhu 3 x 3 hurra for meg store og kule kristian jæger nevnte jeg at vip-hefte er skrevet i den meget tøffe skriften comic sans?

Thursday, December 23, 2004

******************** God Jul ********************

I 1984 spilte Queen inn sin første og eneste julesang. Den ble kalt "Thank God it's christmas". Det sier nok mange av leserne av denne spalten også. For nå tar nemlig den undertegnede juleferie. Dermed blir det sannsynligvis noen dager uten klaging, syting og synsing!!

Men ferien blir ikke lang. Allerede i romjulen er nok Klag og Syt tilbake igjen, og da med en anmeldelse av Brann sin dvd. Dermed gjenstår det bare å ønske de mange tusen leserne av Klag og Syt en riktig god jul!


Wednesday, December 22, 2004

Skandale-Knut er tilbake

De siste 2-3 årene har det vært en unaturlig ro i Sportsklubben Brann. Ingen skandaler, ikke noe tegn på interne maktkamper, ingen spillersyting (et hederlig unntak er dog Runar Normann) osv...Har du savnet alt dette? Om ja, kan du nå glede deg til året 2005. Brann har nå nemlig gjort den "genistreken", og ansatt Knut Kristiansen igjen. Han er nå ansatt som konsulent på prosjektbasis. Knut er mest kjent som tidligere styreformann og klubbdirektør i Brann, 0g er blant de "skyldige" i det gigantunderskuddet Brann til slutt fikk. Men det stopper ikke der. Han sto for flere skandaler enn som så.

Husker noen hvem vi møtte i 1. runde i e-cupen i 1996? Det var et lag fra Irland som het Shelbourne. På det tidspunktet holdt Shelbourne i beste fall norsk 1. div standard, og var nivå med Fyllingen og Fana etc. Dette var da heller ikke ukjent på forhånd. Likevel satte Knut billettprisen til hele 200,- som kun hadde vært forsvarlig om de hadde møtt Barcelona eller noe lignende. Den første kampen gikk i Irland, og Brann understreket hvilken standard det var på Shelbourne med å vinne 3-1. Det vi da håpet på var at "Knuten" (som han blir kalt) ville innse feilen, og sette ned prisene. Som de fleste skjønner skjedde selvsagt ikke dette. Istedenfor gikk Knut ut i BA og BT å forsvarte det hele. Han kom med unnskyldninger som høye utgifter, og at landskampene til Norge er dyrere...blabla. Verken han eller noen andre i Brann forstod at 200,- for en billett var å skremme folk vekk fra å gå på returkampen.

I programbladet på kampdagen tippet daglig leder i Brann, Jan Erik Larsen, på rundt 10.000 tilskuere. I BA hadde Knut tippet på minst 7000. Vi andre skjønte at det bare ville komme noen tusen. Til slutt stoppet tallet på 2100...

Men skandalene i e-cupen var ikke over. Som kjent stoppet e-cup eventyret i Liverpool. Brann røk ut med sifrene 1-4 sammenlagt. Til disse to kampene greide Knut Kristiansen det utrolige kunststykket å glemme å melde på Jan Ove Pedersen og Birkir Kristinsson. Dermed fikk de enkelt og greit ikke spille de to legendariske e-cup kampene mot Liverpool. Knut visste om denne tabben allerede 3 uker før vi andre fikk vite det gjennom media. Han skjønte ikke omfanget av dette, og var sikker på å rydde opp i ro og fred, uten at noen fikk nyss i tabben. Det er verdt her å ta med at han heller ikke informerte noen innenfor stadion sine betongmurer om tabben han hadde gjort! Knut hadde tydeligvis aldri hørt om at han hadde informasjonsplikt til styre, og opptrådte allerede her illjojalt.

På generalforsamlingen skjønte nok Knut at han lå tynt an, og kom kritikerne i forkjøpet med å be om å bli fratatt ethvert ansvar for det sportslige. I rapporten han skrev kom det fram at han mente at stort arbeidspress var grunnen til at han glemte å melde på Jan Ove og Birkir. Hva slags unnskyldning er dette? Hvis arbeidspresset er for stort må man be om avlasting før det går så langt som det til slutt gikk!

I BA slo Knut til igjen. Først foreslo han selv at han må fritas for alle sportslige oppgaver, og så sa han til BA at han ikke ville jobbe i Brann lenger når han kun fikk jobbe som markedsansvarlig, fordi dette ikke var utfordrende nokm når han ikke fikk jobbe med selve fotballen. Ordet dobbelt-moral dukker plutselig opp her...
I rettferdighetens navn var nok dette en aldri så liten løgn for å redde ansikt, noe jeg til en viss grad kan forstå.

Nå skal altså denne mannen, igjen, jobbe for Brann. På klubbens nettsider står det at han skal jobbe med internasjonalisering, utvikling av Stadion, treningskamper og -leirer og benytte kontaktnettet hans i inn- og utland. Skremmende, meget skremmende!

Jeg håper at Knut, som de fleste, lærer av sine feil. Men jeg er sannelig ikke sikker, og er allerede bekymret for utfallet med å ansette han.

Saturday, December 18, 2004

Juletrær til salgs

I forrige lanserte Brann draktene for sesongen 2005. De fleste supporterene hudflettet draktene, og med rette. Den eneste som strålte over de nye draktene var butikkansvarlig Hans Lokøy. Ellers er det verdt å merke seg at Hans lokøy har et nærmere forhold til Man. Utd enn til Brann. Det mange reagerte på var at det var svarte striper på drakten. Hans Lokøy derimot skjønte ikke denne kritikken. Han mente at logoen i alle var rød og hvit, og at det var topp! Med dette viser Hans Lokøy at han ikke har forstått noe som helst. Det som identfiserer Brann er fargene rød og hvit. Det som identfiserer LSK er fargene gul og svart. Det som identfiserer Norge er fargene rødt, hvitt og blått etc etc. Tviler på at LSK vurderer å skifte draktfarge til gul og blå. Nei, slikt kan bare skje i Bergen! Brann "voldtar" identiteten til klubben med å komme rekende med en slik drakt!

Draktene for 2005 er priset til 650,-. Nå er det veldig fristende å refse Brann for nok en gang å flå tilhengerne sine for penger. Men sannheten er at det er slik markedsprisen er i alle klubber. Drakter har blitt en viktig inntjeningskilde, og det er derfor mange lag skifter drakt fra år til år. Uansett, å betale 650,- for å være en vandrende reklameplakat er drøyt.

Like etter årets cupfinale annonserte Lokøy at målet hans var at Brann Butikken skulle ha like mye i omsetning som VIF sjappa. Nok en gang viser Lokøy sin fullstendige mangel på kunnskap. VIF sjappa ligger sentralt i Oslo Sentrum, og i tilegg selger de også kampbilletter. Brann sin butikk ligger elendig til, nemlig på Brann Stadion. Om vi ser bort fra de som bor i nabolaget er det INGEN som går forbi Brann Stadion til vanlig. Brann kommer aldri til å slå VIF sjappa med mindre de lager en Brann Butikk på Bystasjonen eller Torgalmenningen. Likevel tror duste-Hans Lokøy at de vil ha en omsetning, som VIF, på 8-9 mill pr. år. Jada....flott Hans! Du er smart! Hans Lokøy er nok en av de som tror på julenissen også.

Sponsorinntekter etc etc

I år håvet Brann inn ca 20 millioner (netto) i sponsorinntekter. Til sammenligning håvet RBK inn ca 50 millioner. Det som gjør forskjellen så enorm er ikke at draktsponsorene betaler så mye mer i Trondheim, men at RBK har et nytt og moderne stadionanlegg. Det betyr mange VIP plasser, og mange millioner i kassen. Sparebanken Vest betaler Brann 5-6 millioner pr. år for å være hovedsponsor. Reitan gir den samme summen til RBK. De andre "vanlige" sponsorene i RBK og Brann betaler 1.5-2 mill. pr. år. Samtidig har dette ført til at drakten til RBK er stygg som fy, men det kommer vi tilbake til.

Men dermed ser vi her viktigheten av å ha et godt VIP tilbud. Inntektene blir enorme i forhold til hvor små de er i dag. Samtidig bør det være mulig å kunne utnytte sponsorpotensialte for begge klubbene mye bedre. Både Brann og RBK har altfor mange "små" sponsorer. De burde se til NFF (!), og heller kutte ned på sponsorene. Til gjengjeld er bidragsyterne blitt større, tyngre og mer villige til å sprøyte inn penger. Hva med f.eks å bare ha en sponsor på drakten? Dette vil føre til eksklusivitet, og selvsagt må sponsor X betale for dette. Dette har FC København, og soper inn millioner av kroner på det. De håver inn i overkant av 80 millioner i rene sponsorinntekter! De svenske mestrene som Brann slo 4-1 tjente ca 30 mill på sine sponsorinntekter.

Men tenk om Brann hadde fjernet Gaia, BA, Chess og alt det andre dritet som dekker drakten i dag, og bare latt en enkel, rød og hvit logo pryde forsiden? Da burde nettopp denne plassen blitt relativt kostbar for potensielle sponsorer også. Så kunne de heller tapetsert Brann Stadion med reklame i stedet. Bare dette drakttiltaket ville økt salget av spillerdrakter med hundrevis av prosent, det er jeg høvelig sikker på. Samtidig kunne de skaffet én felles font for spillernummer, og tatt med navn bakpå drakta der Chess-reklamen er i dag. Men selv med ekslusiv plass på drakten kan de få inn sponsorer på andre måter. I VIF betaler Telenor 1.5 mill pr. år for plass på treningsdressene. Dette er vel nesten like mye som "små" sponsorene (BA, Gaia etc) betaler for å skitne til draktene med sin logo.

Beklagevis har sponsorene, akkurat som oss tilskuere, blitt mer krevende. Det er slutt på såkalt sponsing der klubbene mottar pengegaver mot en logo på drakten. Nå krever sponsorene et helhetlig produkt tilbake. De vil ha billetter, VIP-fasiliteter, foredragsressurser og så videre. Men på en annen side er beløpet klubbene mottar blitt desto større. Dermed vil de nok i fremtiden stjele enda mer av billettkvoten til kamper som f.eks cupfinalen.

Jeg innser at inntektene ikke vil øke nevneverdig på sponsorsiden før "nye" Brann Stadion står ferdig. Men når Brann Stadion står ferdig i 2007/2008, bør Brann nærme seg 40-50 millioner som RBK.

Samtidig er det mange små og enkle ting Brann kan gjøre for å tjene en ekstra slant. Da tenker jeg selvsagt på andre ting enn å f.eks flå sine trofaste tilhengere med å ta 50,- i gebyr for en kampbillett! Hva med å lage noen t-skjorter eller gensre med motiver av Brann legender? Alternativene kunne vært Kniksen, Pesen, Ahlsen, Hasund og sist men ikke minst Kottila. Dette må da friste mer enn å kjøpe t-skjorter som drukner i sponsorlogoer?! Dette forslaget burde jeg sendt til Brann, men det gidder jeg selvsagt ikke. Der i gården blir jeg jo som vanlig bare møtt med arroganse.

Enhver bedrift er avhengig av fornøyde kunder. Uten det går allting på dukken. Det spesielle med fotball, hvis vi tenker bedriftsøkonomisk, er at "bedriftene" har en ekstrem kundelojalitet. Er du ikke fornøyd med Coop Prix kan du bare gå på Rema 1000. Er du ikke fornøyd med klubben din derimot, går du ikke til neste klubb. De fleste av oss vil vel være enige om at "normale" bedrifter ville ha mistet kundene sine hadde de vært så lite lydhøre som Brann. Siden dette er fotball er situasjonen imidlertid anderledes. Trist.

Friday, December 17, 2004

Oppsumering av sesongen 2004

Året 2004 går mot slutten. Rent fotballmessig vil året først og fremst bli husket for Brann sin første tittel på 22 år. Men for de utenfor Bergen vil nok de ha andre høydepunkter. I Oslo og Trondheim er det nok thrilleren i siste serierunde som vil bli husket. I Trondheim kommer nok de to kampene mot Arsenal også til å stå høyt på listen.

Men for min del er det ikke bare finaleseieren mot Lyn som vil stå som et høydepunkt. Andre kamper som vil sitte i hukommelsen kan jeg nevne Brann - Molde i 2. serierunde. Den kampen blir nok mest husket for Dylan sine to mål...og siden har vi ikke sett han. Brann - Tromsø kommer også ganske høyt opp på listen. Ikke fordi at kampen var så bra, men er en av de få kampene der jeg har sett spillerne kjempe som løver. Det er verdt å huske at på dette tidspunktet ledet Tromsø serien, og Brann stilte ikke med nøkkelspillere som Olofinjana og Kvisvik p.g.a skader. Den siste halvtimen mot Bryne i cupen er også verdt å huske. Men høydepunktet for meg, i serien, var uten tvil 5-1 seieren over Lyn.

Men som vanlig hadde Brann diverse skandalekamper. Begge kampene mot Stabæk i serien var en komplett skandale. Hjemmekampen mot Lillestrøm likeså. Det var etter denne kampen Mcallister sto frem i BT og sa at "dødballer trener ikke vi på". Espen Steffensen sa i samme avis "Vi har ikke problemer på dødball". Bortekampene mot Ham-Kam og Fredrikstad var også ikke noe å rope hurra for.

Ellers greide Espen Steffensen nesten det kunststykket å rykke ned med Brann2 for andre gang. Men de reddet seg til slutt, siden de bare brukte spillere fra a-laget i de siste rundene. Selv med denne elendige sesongen, og den totale mangelen på innsikt fikk Steffensen likevel fornyet kontrakt. Dermed er Brann "stuck" med denne inkompetente dusten i (minst) 3 år til.

Som vanlig var det stor rift om finalebillettene, og som om ikke det var nok la Brann på 50,- i gebyr for disse inngangsbillettene. Det er helt greit med et gebyr, men 50,- er altfor drøyt. Til sammenligning tok Rosenborg 20,- i gebyr før fjorårets finale. Når vi så spurte om dette her svarte Brann v/ Jan Erik Larsen frekt og arrogant tilbake. Med tanke på at publikum står for 25% av inntektene har Brann "litt" å lære når det kommer til kundebehandling. Dette gjelder hele Brann! Uten at jeg skal komme med flere eksempler (for da blir jeg sittende her i hele natt), så er Brann fremdeles en amatørklubb! Det er leit. Fotball er blitt big business. Men Brann styres fremdeles av folk som har store mangler på diverse områder. Et av de få lyspunktene er Bjørn Dahl, som er en veldig fornuftig herremann. Men Brann sin manglende kompetanse på veldig mye tror jeg blir en av grunnene til at klubben aldri kommer til å få til noe lignende eventyr som det vi ser slutten på (forhåpentligvis) i Trondheim.

Men det var faktisk ikke bare håpløsthet i klubben. Brann har vært dyktige og heldige på overgangsmarkedet. De eneste som kan betegnes som flopper er Mcallister og Ystaas. Det som er litt interessant med de to er at Brann betalte ca 1 mill for hver av de. En annen spiller som nå er i Wolves kostet også bare 1 million...Tom Sanne kommer til å bli betegnet som en flopp, med mindre han forbedrer seg kraftig. Heldigvis kostet han "bare" 300.000.

Nesten alle spillerkjøpene er takket være eksterne investorer, og Brann har satt tre krav til de som vil være med på dette :

-De må må ha et hjerte i Brann
-Pengene kan fort være tapt
-Det er Brann som skal drive fotballklubben, ingen andre

Dermed slipper Brann slike idioter som Røkke og Gjeltsten som kjøpte Wimbledon p.g.a de så på dette som objekt som ville gi avkastning. Det endte til slutt med at de to Moldenserne kjørte hele klubben til helvete.

Rent sportslig ser det ut til at Brann har kontroll. Men administrasjonen, markedsavdelingen etc etc har en lang vei å gå!! Få de vekk!!! La Brann få bli en proffesjonell klubb!


Wednesday, December 15, 2004

Annonse felt C

Har du 1980 eller 2600 kr igjen etter årets julehandel ? Da er felt C stedet for deg. På felt C får du:
- evig syt
- total juletrefrihet. (I tilegg kan se ned på faenskapet)
- anledning til å bli sittende selv om resten av Stadion hyler "reis opp hvis du elsker Brann"
-slippe å synge
-nyte Martin Knudsen sine driblerier på nært hold i minst en av omgangene
-rope "dra deg til helvete vekk" til folk som går 15 min før slutt, og stopper rett foran deg om det skjer noe.

Deilig.

For de med større lommebok bør BBC (Brann Business Club) være et alternativ. For bare 32.000,- får du 4 plasser i Hansa Corner, og 4 plasser på Hansatribunen. Men det er visst dessverre fullt. For morro skyld sendte en av våre venner en e-mail til idioten Kristian Jæger med spm om BBC. Han fikk til svar :

Vi har venteliste i vår Business Club. Men, middag får du, øl får du og cognac kan du også få. Ønsker du å stå på venteliste, så gi meg et ord tilbake.

Hilsen Kristian Jæger

Høres greit ut. Kaker og cognac i pausen. Herlig!

Monday, December 13, 2004

Dvd og sånt

Som kjent var det ikke bare Rosenborg og Brann som var interessert i Alexander Ødegaard. Men Rosenborg og Brann var de eneste aktuelle klubben for han. Lillestrøm var også etter Ødegaard, og Andresen for den del. Men begge sa nei med en gang forespørselen kom. Dermed har Lillestrøm nå Trond Fredrik Ludvigsen på blokken. Synd om TFL ender opp der, og ikke i Brann. Men Mjelde er tydeligvis veldig fornøyd med jobben Knudsen og Sanne gjør...Mens Espen Steffensen (etter ryktene) sier at Brann fremdeles ikke har problemer på dødball. Fint det...

På lørdag slapp Brann ut sin dvd, men de får nå konkurranse. Tv2 og lanserer nå på eget initiativ 2004-sesongen på DVD. TV 2-sporten har sørget for at Brann-, Rosenborg- og Vålerenga-supporterne får muligheten til å se høydepunktene fra årets fotballsesong på DVD. Med andre ord lager de en dvd for hvert av lagene. I tillegg til dekningen av kampene i sesongen runde for runde, blir sesongen også dokumentert gjennom TV 2-sportens reportasjer i løpet av sesongen. For Branns del blir det naturlig nok mye om cupen. For Vålerenga og Rosenborgs del blir det fokus på den spennende avslutningen i Tippeligaen.
Tenker jeg kjøper Tv2 sin dvd, istedenfor Brann sitt makkverk.

Friday, December 10, 2004

Er det et seriegull jeg ser der borte?

Hva er det som skjer? Her sitter jeg rolig hos en kompis, og ser på tv. Plutselig hagler det inn med meldinger om at Martin Andresen vil skrive under for Brann! Har verden rablet gal? Jeg kaster meg over datamaskinen, og på nettet får jeg bekreftet om at dette ikke var tull. Hva er dette her? Mine spådommer (som ble skrevet 2 desember) om at Brann er blitt en attrraktiv klubb ser ut til å slå til. Derfor har jeg bestemt meg for å prøve noe.

Etter sytten år på stadion som vekselvis realist og hissigpropp skal jeg prøve noe nytt. Det har slått meg for fullt at Brann er en attraktiv klubb. Det har slått meg at enten så er alle på store stå som "vet" at Brann tar seriegull foran hver sesong ruskende gale (ikke siden 1963 har noen klart å påvise dette), eller så tar en sabla stor mengde folk helt feil.

Som et resultat har jeg valgt å gi denne positiviteten en sjanse. Jeg gidder ikke rette meg mot en spesiell person på store stå, da alle har elementer jeg ikke liker. Derfor prøver jeg bare å finne ut om det er en person der som styrer hele suppa. Mange folk har uttrykt at det enkleste er bare å ville det, vinne seriegull altså, og så vil det skje. Så det er det jeg prøver på nå. Nå har
Brann sjansen, nå er jeg åpen for seriegull. Limited time only!

Thursday, December 09, 2004

Det snør, det snør tiddelibom....ikke akkurat

Ingenting er bedre enn at det regner her nå i desember. Jeg kan nemlig ikke fordra å gå i snø her i Bergen. Tungt og jævlig er det. I tilegg viser gradestokken 7-8 plussgrader, så faren for snø er, foreløpig, ikke overhengende. Men denne vinteren har jeg investert i nytt slalåmutstyr. Nye ski, nye staver og nye briller. Og hva skjer? Mildværet er ikke bare her, men også oppe på fjellet. Eikedalen melder at de har under 5 cm med snø. På Geilo har er bare 5 av 20 heiser i drift. Dermed kan jeg skyte en lang pil i å praktisere den eneste idretten jeg faktisk er sabla god i, nemlig alpint. Jeg og noen kamerater hadde planer om å leie en hytte på Geilo i romjulen, og bruke mest mulig tid i alpinbakkene før nyttårsaften. Men akk, den gang ei.

På den lyse siden melder BT om at selv ikke Løv Ham var interessert i Tommy Knarvik. La han råtne. Fyren har, som de fleste fotballspillere, null utdannelse. Derfor skal det bli veldig interessant å se hvor sytepaven ender opp til slutt...Kanskje han ender opp her i klag og syt? Som kjent er det Knarvik sitt komperanseområdet. Time will tell...

Wednesday, December 08, 2004

Anglofile pakk 2

I artikkelen "Anglofile pakk" kritiserte jeg RBK for deres opplegg i forbindelse med Londonturen. Jeg kalte trønderne for anglofile pakk. Flere medier i dag tenker det samme som meg. De ordlegger seg dog litt penere enn undertegnende. Dette er noe av det Truls Dæhli hadde å si :

-Jeg trodde vi var ferdig med slikt, men Rosenborg-spillernes iver etter å skaffe seg Arsenal-trøyer etter en av de flaueste kveldene i klubbens mesterligahistorie, forteller noe annet. Det bare understreket forskjellen, og gjenskapte minner fra den tiden norske lag klassifiserte som bussjåfører i møtet med de beste i Europa.

Mens avisen Telegraph skriver :

-Rosenborg have been travelling around London on the Tube and at times it seemed like Arsenal were playing against a party of sightseers.

Konklusjonen er nok at både The Telegraph og Truls Dæhli har lest Klag og Syt, og kommet til den samme konklusjonen :)

Hva skjer? What's going on? Was ist los?

Ikke mye å skrive hjem om når det gjelder aktiviteter omkring Sportsklubben for tiden. BA melder at den alltids utagerende og snakkesalige Bengt Sæternes skal auksjonere bort skoene sine. Pengene skal gå til barneklinikken på Haukeland Sykehus. Samme avis melder at at Robbie Winters er eldst på Brannlaget. Det var jo virkelig interessant...I BT sier Kvisvik at alle med forhåpninger om gull i 2005 kan bare slappe av. -Gullprat er tullprat. Ellers sliter BT med å finne Brannrelaterte nyheter, og melder (nok en gang) at Hassan evt. ikke kommer til Brann før til sommeren.

Ellers var det riktig så trivelig å se på Champions League i går. Uttrykk som 'defensiv kontroll' og 'bunnsolid bakover' nevnes til stadighet. De to uttrykkene hadde før denne sesongen en frekk vane til å bli koblet med RBK. Men nei, hva er det som skjer? Rosenborg lekker som en sil, og alle hjerter gleder seg. Er denne herlige tiden bare forbigående? Slik at når sesongen først kommer igang er det Brann og ikke RBK som er tilbake til tabber, blundere og brølere i forsvaret, kombinert med skandaløse klovneopptredener fremover på banen (ikke sant Ørn?)? Eller er det Truls som har rablet gal, ler seg i søvn hver kveld og har erotiske drømmer om seriegull, cupfinale, champions league og ManU på Brann Stadion? Jammen ikke godt å si. Men en ting synes klart. RBK vakler, og fienden takler! (*slår av Ove Thue*)

Klag og syt redaksjonen gir faen i Kvisvik og sier; Du è meg en god pikk! (Hei Harry Herstad!) Vi blir seriemestre! Vanligvis pleier seriemesterskapet å være sikret allerede i mars/april, men i år er vi seriemestre allerede i desember. Den er jo bare enormt grei.

Tuesday, December 07, 2004

Anglofile pakk!

I forbindelse med dagens kamp mot Arsenal la RBK opp til en til typisk "nordmann i London"-opplegg med shopping og fotballkamp(!). De dro nemlig direkte fra Esbjerg, og til London. På lørdag så de AFC-Birmingham, og de har vært på musicalen "Jailhouse Rock". Skandaløst valg forresten. "We Will Rock You" er fremdeles Londons mest besøkte, og beste musical!!

Men ja, dette er "nye" RBK. Det er fælt å si det, men under Nils Arne Eggen hadde dette dessverre aldri skjedd. Feil mental oppladning. Er det en klubb i verden folk kjenner ut og inn så må det vel være Arsenal. Det er dvd, dokumentarer og tv-kamper på norsk tv år ut og år inn. Det er vanskelig bare det å greie å unngå å kjenne til formasjoner, spillere, taktikk på det laget. Så jeg tviler på det aspektet med å se laget for å bli kjent med dets hemmeligheter er så aktuelt her. Jeg tror mer det er snakk om at veldig mange i RBK føler de har kommet til sitt mekka, Arsenal og England. Dermed bøyer de seg ydmykt ned i brosteinen. Etter at Nils Arne Eggen sluttet i klubben, har ikke RBK lenger holdningen "Vi tar hvem som helst, og moser de". Men nå tar klubben en viktig CL-kamp som en storby-fotballweekweekend, med Arsenal-Birmingham som rosinen i pølsa. Ingenting er bedre enn at RBK taper, men samtidig er det trist å se at RBK nå styres av anglofile pakk!

Jeg husker med gru treningskampen mot Manchester United her i Bergen i '98, der Brannlederne hadde møtt frem med kamera og autografblokk. Dessverre er nok dette uforandret. Brann vil nok ha noenlunde samme opplegg, om de i neste års UEFA-cup trekker et engelsk lag.

Monday, December 06, 2004

For en gjeng med bønder

Alle prøver. Alle vil ut. Vekk. Bort fra kalde Norge. Jeg vil heller spille i Leyton Orient, jeg. Avisene er trist lesning. Ingen seier. Scharner er forvirret. Miller er sinna. Mjelde mener at spillerne sviktet mentalt. Soma forsvinner kanskje i løpet av vinteren. Soma vil bli kaptein i 2005. Til BT sier han -Jeg synes det er kult å være kaptein. Greit nok det, Soma. Men det er ikke kult å ha en en fyr som gir fra seg det svarte og svette kaptinsbindet i juli, for å prøve seg i en engelsk bakgårdsklubb.

Ellers har Royal League blitt overskygget av casuals. Antall arresterte er fatetruende høyt :
Vålerenga - Djurgården: 10 arrestert
Brøndby - IFK: 20 arresterte
FCK - Brøndby: 67 arresterte

I etterkant av VIF-DIF fikk Grønland Politikammer kritikk for den slette jobben de gjorde. Ingen burde bli overasket over det. De har det med å opptre arrogant, og ellers være veldig lite interessert i hjelp fra supporere. Som kjent var BST den første supporterorganisasjonen som arrangerte sikkerhetsmøte før kampene. I tilegg var det normal prosedyre å gå bort til politistasjonen i den byen Brann skulle ha bortekamp i. Der opplyste BST om hvor mange som var med på turen, og på hvilken pub de holdt til på. I forbindelse med en bortekamp mot VIF for noen år siden, fikk BST sin representant dette svaret av vakthavende på Grønland Politikammer : -Jaså, tror du vi er redd for dere?

Litt av noen typer...

Sunday, December 05, 2004

-Vi har ikke problemer på dødball

Tvilsomme dommeravgjørelser og slett spill er klag og syt sin oppsumering av kampen. Ellers var det interessant å høre at Benny Lennartson kommenterte noe vi alle vet, nemlig at Brann er dårlig på dødball. Beklagevis ser alle dette problemet, med unntak av trenerteamet Mjelde/steffensen. For å sitere sistnevnte : -Vi har ikke problemer på dødball.
Men på en annen side kan det ha vært nyttig med en slik nedtur. Dermed går Brann forhåpentligvis ikke i samme fellen som Bodø/Glimt og Stabæk, som mente spillerstallen var mer enn god nok enn fjorårssesongen. Brann må ha forsterkninger. Per ove Ludvigsen bør kanskje ta seg en prat med gutten med samme etternavn.

I dagens aviser spekuleres det i om Gunn Tveit mister kapteinsbindet sitt. Det tror jeg han gjør. Ikke fordi at han har gjort en dårlig jobb som kaptein. Nå nei. Den har vært glimrende! Men en kaptein må spille fast. Mitt tips er at Gunn ikke får bindet p.g.a sine sportslige prestasjoner. Bindet går nok til nåværende visekaptein Hanstveit, mens Ørn nr 2 får spille høyreback. Dermed blir Gunn "degradert" til benken. Det vil bety at Brann har en ok dekning bakover på banen. Da vil nemlig noenlunde gode spillere som Gunn, Ophaug og Kalvenes (om han blir frisk) sitte på benken. I tilegg har Brann Fredrick Klock og Knut Walde i bakhånd.

Ellers håper jeg at Brann innser at Scharner og Haugen er for like på midtbanen, og uten kreativitet. Det ville derfor være et smart trekk av Brann å hente Fakiri eller Andresen til Brann. I tilegg ville det heller ikke vært så dumt å trene litt på dødball. Men det snør i helvete, før Mjelde/Steffensen skjønner at Brann er ræva på dødball.

Friday, December 03, 2004

Keine skandalen

- Sanne gjorde et godt innhopp
- Charlie "fat bastard" Miller kommer til å bli en kultfigur på linje med Hasund
- Helge Haugen greide faktisk å score et mål
- O' store (who can it be?) hisset bare en gang
- Brann er et topplag. Rart

Kan dette fortsette? Svaret får vi førstkommende søndag kl. 16:00

Thursday, December 02, 2004

...now my dream is finally coming true

Noe har skjedd i løpet av høsten. Brann kjøpte Bengt Sæternes, noe som har vist seg å være verdt hver krone. Brann kjøpte Paul Scharner, som etter en treg innledning ser ut til å komme i storform. Brann fikk bronse. Brann vant cupfinalen. Tippeligaens mest ettertraktede spiller, Alexander Ødegaard, måtte faktisk tenke seg nøye om før han valgte å si nei til Brann.
Hva betyr dette? Jo, at jeg har håp! Jeg har tro på at noe er på gang i idrettsveien. Å ha håp når det gjelder Brann er vanligvis farlig. Men denne gangen skal jeg ikke se bort i fra at håpet, og alle de våte drømmene blir virkelighet. Brann brøt en barriere med å vinne årets cupfinale. Endelig vant Brann noe igjen. Nå kan jeg endelig se venner fra trøndelag (ja, jeg vet at det er utrolig å ha venner defra) i øynene igjen, i visshet om at noe stort pågår i vår ikke lenger skandale-
ombruste sportsklubb.

Jeg tror at cupfinalen var begynnelsen på en god epoke for Brann. Ingen bør bli overasket om Brann nå blir en maktfaktor i norsk fotball. For bare 2 år tilbake hadde valget vært lett for Ødegaard. Han ville valgt RBK foran Brann uten betenkningstid. At han nå måtte ha betenkningstid, viser at Brann virkelig er blitt en attraktiv klubb. I tilegg virker det som om Monsamjelden faktisk jobber med en gjeng med seriøse idrettsutøvere. Det er også noe nytt. Vanligvis er Brannspillerne mest opptatt av å utnytte "heltestatusen" sin på by'n, istedenfor å trene. Men denne mentaliteten ser ut til å være (nesten) ikke-eksisterende. For første gang vurderer jeg å sette penger på at Brann blir seriemester!!! MEN ingen tipping før kalenderen viser 3 april, og da er det 1 uke igjen til seriestart. Som selvskryt kan det sies at jeg har tippet rett tabellplassering for rødtrøyene de to siste årene.

Om noen timer er det Malmö FF som står på motsatt banehalvdel. Det vil ikke forundre meg om Brann vinner. Men det vil heller ikke forundre meg om Brann taper. Uansett, så tror jeg at noe er på gang! ¨