Tuesday, November 30, 2004

Trønderpakk

SCHMOKK! SPLÆSJ! Jeg tok meg til ansiktet. Kjente blodet renne i strie strømmer nedover ansiktet mitt. Blodet fortsatte på sin vei og begynte å dryppe ned på genseren. Samtidig kjente jeg at jeg var kald og våt. Det var følelsen av å få en bøtte med kaldt vann slengt over kroppen, samtidig som jeg hadde fått et knyttneveslag.

Det er noenlunde hvordan jeg følte meg når jeg leste at Ødegaard valgte å anlegge trønderbart og mokkasiner, istedenfor å komme til Norges svar på Stalin sine gruver i Sibir. Som kjent bygges det stein på stein ikke bare i Sibir, men også i Vestlandets hovedstad. Soma, Sæternes og Scharner etc ville alle til Bergen for å oppleve stein på stein regime til Monsamjelden. Ødegaard valgte Rosenborg og Trondheim. Dermed valgte han å gå til en klubb som er i ferd med å miste hegemoniet, er sjanseløse i Champions League, og sparker treneren nådeløst.. Denne klubben skal nå Ødegaard varme benksetet til i 2005. Som sagt over ser det ut som hegmoniet i norsk fotball er over. Forhåpentligvis allerede neste år, og da bør det være Brann som bryter rekken av seriemesterskap til trønderne. Ingenting hadde vært bedre om rødtrøyene allerede hadde sikret seg gullet i 3. siste serierunde som skal spilles på Lerkendal. Dermed kan Ødegaard være vitne til Rosenborgs fall fra tronen, og får forhåpenltigvis ikke vise seg fram i noe e-cup av noe slag. Jeg minner om hva Stian Ohr sa rett etter overgangen fra VIF til stabæk: -Jeg går til Stabæk for å vinne noe.
Neste år skal stian Ohr kose seg med å spille kamper mot lag som Løv Ham og Follo. Nå får nok ikke Ødegaard en slik nedtur, men at han ikke får oppleve å vinne noe i RBK kan godt skje.

Når Ødegaard nå tok sitt valg, var han i alle fall ærlig nok til å innrømme at det var den øknomiske biten som avgjorde klubbvalget. Alt dette pisspreiket med magefølelse er, selvsagt, bare tull. Vi vet alle at spillere går der pengesekken er størst. Det er greit nok. Han går der det beste økonomiske tilbudet foreligger. Samtidig skal vi ikke glemme at det var en viss trønder som nesten lovte Ødegaard til Brann foran et fullsatt Oslo Spektrum. Alt han gjør handler om reklame, uansett hvor mye han påstår at han har "hjertet i Brann". Jeg har fremdeles fæle bilder på netthinnen av Vollvik som løp æresrunden sammen med spillerne på Nadderud, etter at finaleplassen var sikret.

Dermed er det bare å smøre seg med tålmodighet å se hva Brann kommer opp med. El-Fakiri har vært nevnt, men han vil fullføre kontrakten sin med Monaco før han flytter på seg. Dermed kan en flytting til Norge først skje i sommerferien. Eller bør Brann kanskje ta en titt på Trond Fredrik Ludvigsen, igjen?

Monday, November 29, 2004

Øl, øl og mere øl nr 2

Mens vi venter på at Alexander Ødegaard skal bestemme seg, kan Klag og Syt avsløre en av grunnene til at Sogndal rykket ned. I følge en av Klag og syt sine kilder liker spillerne i fruktbygden å "utnytte" den lokale heltestatusen. Med andre ord er det ofte å se på fylla, også før kamp!!!! Det sies at Tommy Øren er den verste...Alexander Ødegaard er visst ikke så ofte på fylla, men når han er ute på by'n er visst inntrykket at han er ørlite overlegen. Ellers er er det en offentlighet hemmelighet at Eirik Bakke heller ikke sier nei takk til en øl eller ti. Bakke hadde vanskelig for å stoppe når han først var i gang. Mens Eirik var i Sogndal ble backen Asle Hillestad rekruttert til å passe på Eirik Bakke under fyllafestene, slik at det ikke skulle bli skandaler.
Bakke er, som vi alle vet, fremdeles like stupid. Kjære Eirik Bakke. Jeg vet ikke hva du holder på med for tiden, Eirik. Kanskje tar du lappen på nytt? Kanskje tar du engelsktimer? Kanskje prøver du å lære hva ordet ”rollemodell” betyr ? Kanskje sitter du på en pub, og drikker mer enn Ivar Rønningen? Vit at sjelden eller aldri har noen nordmann i utlandet gjort seg så ynkelig og liten som du gjorde deg i forbindelse med den lille fyllakjøringen din.




Friday, November 26, 2004

Øl, øl og mere øl.

Tidligere denne uken fikk jeg en sms om at det er fest i morgen. Min kjære venn som arrangerer dette sendte meg denne sms meldingen etter at han kom tilbake fra butikken i ettermiddag.

"Vi (dvs. 10 stk) skal teste Dahls juleøl, Ringnes julebokk, Ringnes juleøl sterk, Ringnes juleøl, Ringnes julebrygg, Hansa juleøl sterk, Hansa juleøl, Borg Fredrikstad juleøl, Santa Clausthaler, Mack juleøl, CB juleøl, Lervig juleøl, Regal juleøl, Aas juleøl, Grans bare juleøl, Munkholm juleøl"

Noe sier meg at søndagen kommer til å bli tilbragt under dyna...

Thursday, November 25, 2004

Brann og svenske transvestitter

Lite å melde her på "klag og syt" i dag. Men jeg registerer at Brann har publisert prisene for sesongkort 2005. Jeg ser at prisene har steget med med en drøy hundrings. For min plass må jeg dermed ut med 1980,- Ellers er det verdt å merke seg at Brann har gjort noen forandringer på priskartet. For de spesielt interesserte kan du sammenligne dette :
http://www.brann.no/index.php?mapping=3 som er fra 2004
...med dette som er for 2005 :
http://www.brann.no/index.php?valg=nyhet&nyhet=3756

Transvestitt
I mangel på noe å skrive om sakser vi litt fra vpn.no, som har bladd i et gammelt nummer av det svenske fotballmagasinet Offside: " I et intervju forteller Helsingborgs kaptein Jesper Jansson om at han ble utvist for å ha skjelt ut Tobias Grahn som da spilte for Malmø FF. Hva han sa? ”Jævla transvestitt”. (PS! Kunne kanskje passet til Thorstein Helstad for tiden også)

Det verdt å merke seg at Tobias Grahn har gått tilbake til Malmø FF, og at det dermed er en mulighet for å bivåne transvestitten om en uke. Så vi får vi se om det blir i Vestlandshallen eller på Brann Stadion. Ang. RL kampen neste torsdag dumpet Brann sitt brev om forkjøpsrett ned i postkassen i dag. Det interessante de hadde å si var at prisen var nedsatt til 175,- (mot vanlige 200,- som mot Halmstad) siden det er usikkert hvor kampen skal spilles.

Til slutt tar vi med et flott sitat :
-Life itself is but a game of football. Walter Scott, skotsk forfatter med peiling.

Wednesday, November 24, 2004

SVIKERflo

I skrivende stund er VIF direktør Kjetil Siem fremdeles i Siena, og prøver å få til en overgang for Flo. Ingenting hadde vært bedre om Flo hadde komt tilbake. Om VIF greier å få til en overgang bør tosken få en "varm" mottakelse når han kommer tilbake til Bergen. Ingen har glemt (?) hva Flo, og agentsvinet Gunnar Martin Kjenner gjorde i 1997. Det beste hadde selvfølgelig vært om tynne, og alltid like rolige (denne beskrivelsen passer da også perfekt til meg!) Charlie Miller, hadde satt inn en fin-fin takling mot akillesen til stryningen.

Monday, November 22, 2004

Åpenhet og tilgjengelighet

I kveld skal RBK og Trondheims Journalistforening ha et åpent temamøte på Lerkendal.

Rødt kort til media:
* RBK-direktør Nils Skutle vurderer å stenge Brakka på grunn av uforskamma journalister.
* Garderoben blir stengt for både kvinner og menn.
* Har journalistene ødelagt åpenhetskulturen, eller har RBK selv skylda?Paneldeltakere: Nils Skutle, Rune Bratseth, representanter fra spillere (Erik Hoftun) og media.

Dette er veldig interessante problemstillinger. RBK har brukt sin åpenhet og tilgjengelighet som en av årsakene til sukessen. Åpenhet og tilgjengelighet går også inn i markedsføringen, og er flittig brukt for å skape et positivt inntrykk av klubben. Denne sesongen har RBK hatt "motgang" (dvs. vinne serien på målforskjell, og kommer ikke videre fra gruppespillet i CL). I tilegg har de hatt en trener som i følge spillerne "ikke har vært tydelig nok på treningsfeltet". Dette var visstnok grunnen til at brorparten av spillerne ville ha Ola B sparket. Håndteringen av sparkingen, og "motgangen" i serien har, naturligvis, sørget for et større mediepress mot trønderklubben. Derfor er det pussig å se at RBK stenger dørene med en gang de får "motgang". Dermed er det på tide å se på noe av det som står i Lektor Eggen sin bok, "Godfoten";

-Hvis du ikke er tilgjengelig for skribenter fratar du deg selv muligheten til å påvirke det som blir skrevet
-I RBK har vi en åpen og ærlig dialog
-I RBK har vi lært oss å stille opp for media, både når det passer og ikke passer
-Vi vil ikke ha engelske tilstander, slik som den vettuge Englands-proffen Lars Bohinen beskrev dem gamske treffende gjennom følgende hjertesukk: -Det eneste som er helt sikkert er at jeg ikke skal bli sportsjournalist. Å stå i spillergangen etter en kamp og måtte rope til en overbetalt 19-åring som svarer dra til helvete, -nei, det gidder jeg ikke!
-Hvis over tid, i en åpen og ærlig dialog og diskusjon med mediafolk, får tilkjennegi vårt budskap og likevel blir omtalt kritisk, så er det ikke noe feil med journalistene, men med budskapet og oss.

I "Godfoten" kommer åpenhet og tilgjengelighet under et av de fem fundamentene til RBK, vi er folkelig.

At RBK nå stenger garderobedøren vil føre til engelske tilstander, som Eggen advarer mot. Dette gjør igjen at RBK ikke får påvirket sitt syn på kampens gang, og må derfor forvente, en gang i blant, framstillinger som de er uenig i. Mye kan sies om den kvinnelige reporten fra kanal24 og hennes markeringsbehov, men det er ingen tvil om at hun har en stor skyld i at det nå blir "engelske tilstander". Etter at spillerne er ferdig dusjet er det nok et fåtall som vil være igjen for å prate med media. Dette gjør at media ikke får kommentarer fra de sentrale aktørene på banen, og må dermed dra egne slutninger. Dermed kan ikke RBK komme hylende i etterkant å prate om dårlig journalistikk. For å lage god journalistikk må RBK stille opp. Når de ikke gjør det, fører dette naturligvis til at kvaliteten blir senket.

Når du vinner serien med 10-15 poeng hvert år, og kommer til CL (nesten) hvert år er det lett å være åpen og tilgjengelig. Nå som RBK har "motgang", er det lett å se at dette bare er ord. Det er nå tydelig at denne åpenheten og tilgjengeligheten, som de skryter av, bare skal brukes i forbindelse med sukess. Klubben skal lukkes med en gang motgangen melder seg.

Såkalte broallianser er noe Eggen tar opp i "Godfoten" :
I Rosenborg anno 1999 vil det derfor være umulig å sparke treneren eller permittere manageren uten at alle prestasjonsgrupperingene, inklusive hovedpersonene sjøl, er innvolvert i prosessen. Jeg håper dette blir et slags post factum både oppe på Bekkelagshøgda, og i Bergen.

Trodde virkelig RBK at de ville få positiv omtale av den uproffesjonelle sparkingen av Ola, når de tydeligvis ikke greier å skape "broallianser" selv?
Tror RBK at media ikke vil lure på om RBK sitt hegmoni i Norge nærmer seg slutten, i og med at de vant Tippeligaen på målforskjell?

Kanskje har media behandlet RBK urettferdig i år. Å forvente at RBK skal vinne serien med 10-15 poeng hver sesong er utopi. Kanskje skulle RBK fått mer ros etter kampen mot Lyn. Media valgte heller å fokusere på sin nye kjæledegge, VIF. Men siden RBK hadde håndtert sparkingen av Ola kritikkverdig, preget det også overskriftene i media, også etter siste serierunde.

RBK skal ha ros og heder for sin åpenhet og tilgjengelighet. Men det er grunn til å spørre seg om denne åpenheten og tilgjengeligheten er å skyte seg selv i foten. Det er en helt naturlig reaksjon at RBK og de rundt vil prate minst mulig med media nå som klubben sliter. Men når du først har sagt A, må du også si B. Om RBK stenger brakka nå som de har "motgang", blir det ikke media som blir sett på som den store stygge ulven, men klubben.

Kanskje Nils Arne Eggen må slutte å prate om åpenhet og tilgjengelighet på sine møter med bedrifter rundt om i landet, siden dette tydeligvis ikke gjelder RBK i motgang.


Thursday, November 18, 2004

Visjon og kjerneverdier

I Brann sitt VIP hefte har vår kjære markedsdirektør, Kristian Jæger, skrevet ned Brann sin visjon, og kjerneverdier. Disse er :
-Ærlighet
-Entusiasme
-Inkluderende
-Målbevist
-Ydmykhet

Hvordan følges disse kjerneverdiene opp? Det tok jeg en titt på.

Kjerneverdi nr. 1 - Ærlighet
Før årets semifinale var Brann og Brann Bataljonen Bergen (BBB) enige om at BBB skulle få tildelt ca 700 billetter til en evt cupfinale (sesongkort ikke medregnet). Men hva skjedde? BBB endte opp med å bli tildelt 200 billetter. Dermed satte Brann Norgesrekord i tildeling av få cupfinalebilletter til egne supportere. Det samme skjedde i 1999. Det året var daværende BST lovet 1500 billetter. De endte opp med 800 billetter.

Kjerneverdi nr. 2 - Entusiasme
Det har Brann masse av. Kanskje litt for mye. Entusiasmen er så stor at webansvarlig Hans Lokøy ikke greier å telle lenger. Takket være Hans Lokøy sine usannheter om at diverse kamper nesten har vært utsolgt, har nok mange latt være å gå. For å ta et av mange eksempler kan vi holde oss til det ferskeste eksempelet. Det var mot Halmstad, der han meldte på brann.no at det så å si var utsolgt. Som vi alle vet kom det 11.700. I praksis betyr det at det det var 3000 ledige plasser igjen. Dette er veldig langt fra fullsatt, Hans. Samtidig kan dette også komme under punktet ærlighet. Entusiasme er noe Kristian Jæger heller ikke mangler. Han er ansvarlig for kanskje det teiteste forslaget fra markedsavdelingen til Brann. Det var nemlig at bompengeringbodene rundt Bergen skulle selge sesongkort.

Kjerneverdi nr. 3 - Inkluderende
Det er i alle fall Brann. Til årets cupfinale fikk BBB 200 billetter. De ansatte, spillerne etc fikk fire ganger så mange billetter. Sponsorene fikk 15 ganger så mange billetter. Det resterende billettene gikk til sesongkortinnehaverne. Det er kjekt å se at Brann inkluderer alt som kan krype å gå av sponsorer, og deres familier. Lyn tar vare på egne supportere, Brann gir sine finger'n. Vanskeligere er det ikke!

Kjerneverdi nr. 4 - Målbevist
Kristian Jæger var tydeligvis ikke veldig målbevisst på skolen. I VIP hefte påstår han nemlig at målbevist er en av Branns kjerneverdier. Om Kristian Jæger hadde fulgt litt med i skoletimene, hadde han kanskje fått med seg at det skrives målbevisst.

Kjerneverdi nr. 5 - Ydmykhet
Det viste Brann masse av når undertegnede sendte de en mail på hvorfor de tok hele 50,- i gebyr på cupfinalebillettene. Daglig leder i Brann, Jan Erik Larsen, hadde dette ydmyke svaret å komme med: "Du behøver imidlertid ikke innløse din billett hvis du synes dette er for mye. Det er nok av folk som gladelig betaler et ekspedisjonsgebyr". Kundebehandling er tydeligvis noe som har gått Sportsklubben Brann hus forbi. Et annet eksempel er "nystemten". I sin tid var det BST som kom med forslaget om å innføre den før kampene på Brann Stadion. Daværende direktør i Brann, Harry Herstad, bare lo av forslaget, og kalte det tåpelig. Men vår høyst middelmådige keeper på den tiden, R. Westad, fikk høre om dette forslaget, og mente det var et kjempebra tiltak. Da sa Harry Herstad "Jammen da gjør vi det"...

Wednesday, November 17, 2004

Mas og tjas (Dedicated to Truls)

Ikke før har man lansert "klag og syt" siden, så oppdager man at det finnes faste lesere av denne spalten. Og jammen begynner de ikke å mase om nye artikler. Her er noe av "maset" som kom etter en knapp uke uten noe nytt på siden:

er det lite å skrive på klagogsyt fortiden Geir ?
Geir`_`, mye man kan klage på fortsatt ?

Dermed fant jeg ut at det var på tide å legge hodet i bløt. Virket det? Les den (u)spennende historien her!

For å kunne legge hodet mitt i bløt, var det viktig at jeg hadde noe å legge hodet i bløt i. Til dette formålet fant jeg det gunstig å bruke en bøtte. Den fylte jeg opp med temmelig kaldt vann, og med dette enkle utstyret var det bare å sette i gang.

Uten mer utenomsnakk førte jeg hodet langsomt ned i bøtten. Dette virkelig i henhold til å "legge" hodet i bløt, og ikke bare klaske det nedi og således "slenge" hodet i bløt. Nede i bøtta kunne jeg virkelig kjenne vannets bløthet, og jeg følte at mitt hode var ganske så lagt i bløt. Især etter mine definisjoner.

Ettersom dette forsøket kun gikk ut på å legge hodet i bløt, og ikke å holde hodet kaldt, så jeg ingen grunn til å leke fisk noe lenger enn nødvendig. Jeg løftet derfor hodet forsiktig ut av bløt, og opp av bøtten.

Dette lille forsøket førte til at hele hodet mitt ble dryppende vått, ja, som dynket i vann. Dette i seg selv var ingen stor overraskelse, og i mangel av andre overraskelser må forsøket sies å være blottet for sådanne. Skuffelsen var dog stor siden dette ikke hjalp på min påståtte skrivesperre.

Å legge hodet i bløt fører til at hodet blir vått. Tro det eller ei. Noe mer enn det ligger det ikke i det. Skuffende. Jævlig skuffende!



Friday, November 12, 2004

For vi har Kristian Ystaas....

Bergen er i "Brannrus" etter cupfinaletriumfen. I underkant av 12.000 nisser, troll og juletrær tok turen til falleferdige Brann Stadion for å se Prince Charles (i følge BA) score kampens første og eneste mål. I denne utgaven av Klag og Syt lar vi BTs Stian F. Steinsvik slippe til. Nedenfor har vi sakset fra Stian sitt kampreferat på bt.no. Han er, som resten av oss, ikke altfor begeistret for en 22 år gammel vossing.


52. Brann bytter. Charlie Miller går ut. Kristian Ystaas kommer inn.

57. Stor sjanse til Brann. Ystaas blir spilt helt fri. Alene med keeper skyter han svakt. Sangen "Sæterens scorer mål" skrus raskt på av Store Stå.

61. Ystaas får ikke til noenting. Pasningene går i øst og vest.

73. Stakkars Kristian Ystaas. Gjør feil etter feil hele tiden, men Mjelde tar han vel ikke ut rett etter han kom inn, selv om han burde gjort det.

81. Brann kontrer og Kvisvik sender Ystaas helt alene med et hav av rom foran seg. Tror du han scoret?

Klag og Syt redaksjonen (dvs meg) har hørt altfor mye på Vidar Riseth sitt tyt i kveld, derfor; Lykke til videre Kristian! Vi vet at du kommer sterkere tilbake mot Malmö FF om 1 mnd...

...sier redaksjonen, mens latterkrampen tar overhånd.

Monday, November 08, 2004

17 år

Jeg trenger en uke på å samle meg for å skrive noe langt og fornuftig. Dermed kommer det noe senere denne uken om finalen.

Men....

4 september 1988. Brann - RBK 0-4. Min debut på Brann Stadion.

...over 17 år senere

7 november 2004. Brann er Norgesmester i fotball.

Thursday, November 04, 2004

Det è på tide no

I morgen er det avreise til hovedstaden. Oslo Spektrum er utsolgt. 15.000 bergensere skal "okkupere" tig(g)erstaden for en helg. Stakkars østlendninger...

På søndag har vi bare en avtale - Lykke til.

Wednesday, November 03, 2004

Det nærmer seg

En fotballstadion. Over 25.000 tilskuere. 22 spillere. 2 dommere. 3 trenere, en med bronse, to med en fattig og ussel 6. plass. En klubb som har funnet nyvunnet stolthet. En klubb uten sjel eller publikumsoppslutning. 2 klubber med trenere og mannskap som er med og avgjør det hele, uten at de egentlig betyr noe. Kun en klubb vinner cupen, men en klubb har allerede vunnet sesongen.
Dette er ikke kjip konstruert virkelighet, det er avslutningen av Norgesmesterskapet 2004. Det er blodig alvor, og selv om det høres ut som en velregissert thriller så er dette resultatet av mye blod, svette, tårer, marginer og flaks.

På søndag avsluttes sesongen (minus RL), og Brann har allerede vunnet en sesong de fleste av oss ikke har opplevd maken til (*kremt*). De som har opplevd det har kanskje vært bedre utrustet til å takle alt det kjpe vi måtte gjennom. På toppen av den lykken vi føler kan det bli enda bedre.....