Sunday, October 31, 2004

Tanker rundt Cupfinalen del 1

I og med at undertegnede blir borte fra mandag til onsdag publiseres nå Geir sine tanker rundt og om Cupfinalen. Om jeg gidder kommer det nok noen tanker på torsdag også.

I dag er det 5 år og 1 dag siden Brann sist spilte cupfinale på Ullevaal. 5 magre cupår er over, og Brann og Bergen er endelig klar for en ny folkefest i hovedstaden. Motstanderen heter Lyn, som er klubben uten støtte og popularitet i Oslo. Det sier sitt når hvert medlem i Bastionen fikk tilbud om å kjøpe to billetter. Selv med et slikt tiltak sliter Lyn med å bli kvitt de drøye 4000 billettene. Derfor kunne det blitt interessant om semifinalen på Nadderud hadde gått motsatt vei. Da kunne det vært Stabæk, og ikke Brann som løper ut på landslagsarenaen om 7 dager. Hva Stabæk og Lyn skulle gjort med 11.000 billetter på deling kunne ha vært interessant å vite.
Halvfulle tribuner hadde vi nok neppe sett, men svartebørsmarkedet hadde nok ikke vært like blomstrende som nå.

Å skrive en artikkel uten å gå inn på NFF sin billettfordeling ville vært umulig. Men som alltid er de ute etter å ødelegge festen. NFF prioriterer som vanlig kommersialismen foran folket. Både titt og ofte kommer pisspreiket om om at disse to må leve i et gjensidig avhengihetsforhold. Men hva kom først? Jepp, fotballen. Rikingene har bare kastet seg på popularitetskarusellen, og fått makt til til å utvikle organiseringen av spillet slik at dette igjen skal gi enorme inntekter til en rekke enkeltpersoner. Det er trist at NFF ikke klarer å innse at den vanlige publikummer og supporter er selve grunnlaget for den store sponsorinteressen, og at man derfor må innfri ovenfor "oss", istedenfor å støte oss vekk.

I år har Brann slått Lyn to ganger. De med god hukommelse husker at Brann vant 3-2 på Lerkendal og 2-1 på Brann Stadion i '99. Sistnevnte kamp går inn i historiebøkene som kvelden der det nok en gang ble bevist at tilskuerne kan være den 12 mann, og at det denne lørdagskvelden i oktober (!) var tropenatt i Bergen! Alle husker dessverre hvordan det gikk i finalen. Brann har med andre ord samme utgangspunkt i år, og bør og skal denne gangen være gode nok til å slå klubben fra Oslo vest. I år er den store sjansen. For første gang siden 1987 er det ikke trønderpakket som står på motsatt banehalvdel. Derfor må Brann benytte seg av denne sjansen. Om de ikke vinner i år, vinner de aldri!


Saturday, October 30, 2004

Stolt og kry

Av og til (nesten alltid faktisk) er fotball urettferdig. Rosenborg får straffe på overtid. Manchester United får tre billige mål i FA-cupfinalen. Sånn går sesongen. Det blir man vant til. Men noen ganger går urettferdigheten din vei. Ikke ofte. Men av og til.

Det lå noe i luften. Det var ikke susingen fra vinden denne gangen. Ei heller lukten av smult og poteter. Det var tapet. Det surret rundt i luften, og gjorde denne sexy gutten nervøs. Alt lå til rette for et heidundrendes tap. En oppadgående formstige, middelhavsfarer på andre siden og en trener på oppsigelse. Alt lå til rette for en enkel hjemmeseier. Brann hadde (D)Opdal i mål, Ystaas fremme og 38 baklengsmål. Det lå i både kort og eske. Men Brann i 2004 slutter aldri å overraske. I alle fall ikke når de har overbetalte utlendinger i stallen.

Tiden går ufattelig stille når Brann har bronsen innen rekkevidde.
Tromsø har, som Brann, 6 plussmål.
Brann fikk bronsen p.g.a flere scorede mål.
Brann må kjøpe Alexander Ødegaard før neste sesong.
Brann er et plutselig et topplag. Merkelig.
Takk Rosenborg, takk.
Takk Robbie, takk.



Thursday, October 28, 2004

Fru Gunn Tveit i nettmøte | Noe for RBK?

Brann-kaptein (Cato) Gunn Tveit var i dag på nettmøte hos BA, og dette var det han svarte på undertegnede sitt "geniale" spørsmål (et spørsmål som også ble stilt til han og nissen av en assistentrener, Espen Steffensen, i forbindelse med et møte på Brann Stadion tidligere i år)

Dødball
Helt siden før Teitur sin andre periode har Brann vært blant de svakeste på dødball både for og i mot. Hvorfor har da "alle" innsett dette, med unntak av dere? Det var skremmende å høre etter LSK kampen uttalelser som -Vi har ikke problemer på dødball (Espen Steffensen) og -Dødball trener vi aldri på (Dylan Mcallister). Som vi har sett ser det faktisk ut som dere har trent litt mer på dette etter kampen mot "Fugla". Er dette noe dere vil forbedre dere på til neste sesong, og da kanskje først og fremst hjørnespark? (begge veier!)
Skrevet av: Geir

Svar:
Det er sikkert noe vi kan bli bedre på ja, men det tar tid. Vi får bruke vinteren
- CatoGuntveit

Noe for RBK?

I det samme nettintervjuvet skrev C.G dette :

Hei cato
Synd at du må stå over på cupfinalen, er mons ivar er sint på dere når dere ikke gjør jobben. hilsen tommy jensen nese
Skrevet av: tommy jensen nese

Svar:
Han holdt på å slå hull i veggen en gang, tror det var i pausen mot Bryne i kvartfinalen. Aldri sett han så sint, det hjalp heldigvis.....
- CatoGuntveit

Rosenborg sparket blant annet Ola B med den begrunnelsen at han ikke var autoritær nok. I og med at Mjelde tydeligvis har latt sin elsk på å gjøre hærverk på Brann Stadion, burde han være en perfekt mann for "troillungan". Her får de (tydeligvis) en mann som kan drive voksenopplæring (dvs uttrykke misnøye ved å slå hull i veggen), siden ingen av spillerne er i stand til å tenke selv. Noe som kanskje gjør at Hoftun & co ikke vil ha Mjelde er at han, i likhet med Ola, er utdannet lærer. Det er tydelig at pedagoger som kan og vet mye ikke er nok. Du må være hissig som et lemen, noe som ikke er ulikt undertegnede på Brannkamper. I år er det tydelig at spillerne i bartebyen går på trening for å bli trent, og ikke for å trene.

Samtidig er det ikke bare Mjelde som RBK kan bruke. Branns sjefsklovn i trenerteamet, Espen Steffensen, må være en ypperlig kandidat. Espen er blitt beskyldt for å være for autoritær, og dermed må han være perfekt. Noe som kanskje taler i mot Espen er at det var han som var ansvarlig for den sinnsyke formasjonen 4-2-3-1. Brann hadde nok rykket ned om de ikke hadde gjort forandringer midtveis i sesongen. Samtidig har han greid å rykke ned med Brann2, og greide nesten å gjøre det for andre gang i år. Men på plussiden vil han ikke forlange 9-10 millioner som Moværingen Trond Sollied. I og med at Brann (dessverre) fornyet kontrakten med Espen for noen uker siden, må RBK kjøpe han ut. Så her er et råd til deg, Nils Skutle; LØØØØØØØØØØØØØØØØP OG KJØØØØØØØØØØØP !!!


Wednesday, October 27, 2004

Om cup, hegemonifall og tenking.

Jaggu er det ikke ofte Geir tenker. Alt for mye tid går med til å presse i seg øl etter øl. Men i dag var det ikke mulig å holde seg. For jammen skjer det ting i norsk fotball for tiden. Rosenborg har kastet vekk sitt sedvanlige forsprang, er i ferd med å miste hegemoniet, er sjanseløse i Champions League, og sparker treneren nådeløst. Det er noe rettferdig og flott over det hele som gjør at dagen i dag ikke kan gå inn i den sedvanlige alkotåken før litt ut på kvelden. Rosenborg er et skadet dyr som venter på å bli avlivet. Forhåpentlig kommer ikke nakkeskuddet før neste år. Og da bør Brann være eksekutør.
Med en sesong som har vært full av unødige poengtap skal det ikke mye til for å se at Brann kan bli seriemester neste år. Men det avhenger av at ledelsen i klubben ser sjansen. Vi trenger Ødegård til Bergen. Og vi trenger spillere i toppform fra starten av sesongen. Slik det ser ut nå vil man i mars ha et lag som har spilt sammen i flere måneder. Ganske ulikt det vi har vært vant til. Da bør vi ha lov til å forvente at Brann kjemper om gullet neste år.

Royal League skinner fremdeles der borte like rundt hjørnet, selv om Brann har gjort sitt beste for å kaste vekk mulighetene. Når vi den bør alle være fornøyd. Cupfinalen skinner enda klarere. Hvertfall for oss som har billett. NFFs system er så urettferdig som det går an å få det. Men det får være. Vi skal vinne. Og vi skal feste i Oslo. Så får svartebørshandlere og NFF-pamper bare ta beina fatt.

Tuesday, October 26, 2004

Tidsklemme

I dagens samfunn er det blitt gjort store oppslag om tidsklemmene vi nå utsettes for. Vi har ikke tid til noe. Hele dagen, er i følge media, en blanding av kaos og stress. Det er ikke bare personer i høye stillinger som sliter med dette problemet, også Brannspillere har fått merke dette problemet.

Flere aviser gjorde store poenger av at matchvinner Bengt Sæternes stakk ut bakveien for å slippe å møte pressen etter søndagens kamp mot Viking.

-Hvorfor stakk du uten å møte pressen?
-Da hadde jeg faktisk noe viktig å gjøre, og hadde dårlig tid

...sier Sæternes som var på Ricks søndag kveld. Vorspiel er så absolutt noe viktig!

Ord for dagen

Media er og blir er hemsko, derfor gledet det meg at Bengt Sæternes sier noen ord om dette i dagens utgave av BT. Til BT sier han -For meg vil det være ideelt om journalister ikke snakker med meg i det hele tatt. Bra Bengt! Derfor er det sterkt beklagevis at stein på stein fjotten forlanger at spillerne skal stille opp for media etter kamp. Hva er vitsen? Som Bengt Sæternes sier blir ting bare vridd og snudd på. Hvem kan glømme Brann2 kampen der Charlie Miller uttrykte et ønske om å snart være tilbake i startellveren. Dette ble da slått opp i BA og BT med overskriften "Miller vil vekk fra Brann". Om Mjelde hadde vært litt fornuftig hadde han oppfordret alle til å gjøre som B.S. Journalister er boss, og bør behandles deretter!

Legendariske Alf Ramsay kom med denne herlige kommentaren mens journalistene kretset rundt ham : -Dere ringer meg til stadighet. Ringer jeg til dere? Hvorfor plager dere da meg?

Trommisen i Queen, Roger Taylor, sa dette om pressen en gang : -I don't pretend to understand the workings of a journalistic mind. Gitaristen i Queen, Brian May har det samme synet som Sæternes. En gang på 80-tallet kom mannen med puddelhåret med denne uttalelsen -We know the opinions of the people that matter to us, and journalist's don't fall under that heading.

"Vi er avhengig av hverandre" sier mange journalister til spillerne. Det er bare tull. Journalistene trenger de mye mer enn spillerne trenger dem. Tiden er forbi da spillerne trengte oppslag for å fremme karrieren. Selvsagt finnes unntakene. De som da popper opp er Tommy Knarvik og Runar Normann. I fremtiden håper jeg at flere tar den samme holdningen til media som B.S! Eller som latterlige Knut Langeland (BT) pleier å avslutte sine "i dybden" artikler med : -Det er lov å håpe.


Monday, October 25, 2004

Den 12 Mann

Etter førstegangshøringen av Den 12 Mann sine nye sanger mente undertegnede at sangene ikke holdt mål, og var (som Brann) ræva. Sangene har imidlertid vokst i status hos meg, og nå har pipen fått en annen lyd. "Musikkeksperten" Vårdal mener nå at det er mye bra der, og må kanskje investere en hundrings i platen.

Mine to favoritter fra den nye platen er "Stolt og Kry" og "Mesterlag".
LØØØØP OG KJØØØP!


Identitet og masse annet tull

Før kampen i kveld gikk jeg bort til Brann sin salgsbod på Nymark grusen for å kjøpe det siste nummeret av d12m. Det som slo meg når jeg kom bort til salgsboden var all aktiviteten. Folk virket desperate etter å skaffe seg skjerf, genser og alle andre effekter. At det er så hektisk kan (dessverre) bare ha sammenheng med en viss kamp i Oslo 7 november. Her i Bergen virker det som at cupfinalen er den eneste kampen der du ikke blir sett på som spedalsk eller mongolid hvis du går i noe som har trykket Brannlogoen på seg. Det er mange barn, unge og voksne som går i sine lags effekter, men beklagevis er dette som ofest til lag som hører til på andre siden av Nordsjøen. Det er en skandale at det er mer legitimt å gå med en (stygg) Arsenal drakt, istedenfor en Branndrakt. Men beklagevis er Norge et anglofilt land, og fotballen på øyriket får altfor stor dekning av media i Norge. Dermed heter ikke forbildene Robbie Winters, Alexander Ødegaard eller Ørjan Berg for den del. I dagens Norge er det nisser som Henry, Beckham eller Owen som er forbilder for de unge håpefulle. Dette er med på å undergrave norsk fotball! Beklagevis skjønner ikke NFF dette (heller). NFF sin rolle burde være å motkjempe alle de engelske impulsene, og heller få større fokus på det som skjer her oppe i nord. Men slik er det ikke. At Liverpool sin supporterklubb har større medlemstall i Hordaland enn Brann Bataljonen Bergen forteller sitt.

Norsk Fotballs Venner (NFV) er en organisasjon opprettet og ledet av idioten Tom A. Schanke. Om det ikke ringer noen klokker ved dette navnet kan det opplyses at det var han som greide det utrolige kunststykket å innføre straffekonkurranser i vår øverste divisjon om det sto uavgjort ved ordinær tid!! Det ble naturligvis bare ved dette året...

NFV ble opprettet for å støtte norsk fotball økonomisk, og har forpliktet seg til å gi en sum til barnefotballen hvert år. NFV har hovedfokus på Norway Cup der de i mange år har satset tungt på å få unge gutter og jenter til å holde med engelske lag! Dette er (naturligvis) med NFF sin velsignelse. Medlemmene i NFV består stort sett av bedrifter, og om ikke det skulle vært nok stikker NFV av med hele 250 billetter til Cupfinalen, siden de gjør så mye bra for norsk fotball...For bare to år siden stakk de av med hele 650 til Cupfinalen, men takket være NSA (Norsk Supporter Allianse) får de nå bare 250. De 400 går nå til NSA som leverer disse 400 billettene ut til de deltakende lagenes supportere.

Som så ofte før har jeg nå gått inn på et villspor i forhold til det jeg egentlig ville si. I mine øyne er det rart at folk ikke tør eller vil vise seg i f.eks en Brann t-skjorte som er helt hvit, og bare en liten klubblogo avslører hvilket lag du holder med. Det handler om identitet og stolthet. Selv om Brann er ræva har jeg null problemer med å ta på meg Brann ting i dagliglivet, bare de litt "dagligdagse". Jeg var i Fredrikstad forrige helg og bivånet oppgjøret FFK-Brann. I plankebyen i Østfold gikk folk i alle aldre i FFK effekter før kampen. Her i Bergen er det vel bare de som står på BBB feltet som viser seg i klubbeffekter. Innbyggerne i Fredrikstad har store og stolte tradisjoner, og er ikke redd for å vise hvem de holder med. Det er vi i Bergen, og det er trist. Selv om Brann ikke har vunnet noe som helst på 22 år (da ser jeg bort fra Kypros Cup som de vant i 1996) er Brann en av lokomotivene og ikke minst instutisjonene i norsk fotball. Dermed burde vi være såpass stolte av klubben at vi tør å ikle oss noe som har en uksyldig liten Brannlogo på venstr side.

I Sør-Trøndelag, ca 10 mil utenfor Trondheim, finner vi en liten bygd med 4500 innbyggere. Bygden heter Kyrksæterøra, og ligger i Hemne kommune. Bygden er kanskje mest kjent for å huse Tjeldbergodden Gasskraftverk. Hva har så dette med fotball å gjøre? Kyrksæterøra har et fotballag som heter Kil/Hemne. De holder for tiden til i vår tredje øverste divisjon. Det er Kil/Hemne som har fostret en midtstopper med navn Erik Hoftun. I 1991 anbefalte eks-Brann og RBK spiller Kjell Øyasæther Erik Hoftun til Brann. Men hørte aldri noe mer til i fra rødtrøyene. Historien kjenner vel de fleste. Hoftun gikk fra Kil/Hemne til Molde, og deretter til RBK. Kil/Hemne har også en stor del av æren for å ha fostret Ardian Gashi som nå spiller i VIF. Han ble også anbefalt uten at Brann gadd å lytte til det...Det kan ellers nevnes at Kil/Hemne også har hatt den "æren" (??) å ha hatt en ung Alex Valencia i sin guttestall for 1-2 sesonger. I denne bygden ble det i fjor (eller for 2 år siden) "in" å gå i strikkede luer som hadde fargene hvit og grønn som er Kil/Hemne sine klubbfarger. Når jeg hørte dette ble jeg glad. Det betyr at selv om de er i 3. div er de ikke redde for å vise frem klubbfargene, vise hvem de tilhører og identifiserer seg med. Tenk om halve Brann Stadion hadde stilt i strikkede luer med fargene rød og hvit under vinterens Royal League kamper....

Mange barn og unge reiser over til England for å oppleve skikkelig "tribunekultur". Beklagevis har det dødd ut. Dette er nettopp på grunn av nisser som meg og deg. På Old Trafford finner du ikke engelskmenn på tribunen men folk fra Skandinavia og Japan etc. De er som sponsorer på en Cupfinale. De er der for å oppleve "folkelivet" og stemningen, men siden det er så mange av de dør stemningen automatisk ut. Hvor mange utlendinger ringer ikke hjem med mobilen sin når de f.eks er på Anfield Road og "You'll never walk alone" kommer ut av høytalerne før kampen, mens de roper inn i telefonen "hør på dette". Men jeg kan vedde på at det ikke er en jævel som ringer hjem når "Nystemten" blir avsunget av 15.000 Bergensere før en Brannkamp. Om noen vil oppleve supporterkultur i dag er det ikke nødvendig å dra til England. Ta en tur på Ullevaal, Åråsen eller Brann Stadion!

Sunday, October 24, 2004

Stein på stein

Kampen er over. Brann vant 1-0 etter scoring av Bengt Sæternes. Som alltid under Brannkamper hadde jeg ikke kontroll. Kroppen var som et ormebol. Nervøsiteten gjorde at musklene rykket ukontrollerbart. Dette er forøvrig en tilstand som jeg har måttet leve med hele livet. Den opptrer kun i forbindelse med fotballkamper der Brann er innvolvert. Like før scoringen satt jeg frampå stolen på min vanlige plass (Felt C, rad 2, plass 15). Stirrende som hypnotisert, med hodet lavt mellom knærne, som en skihopper i overrennet. Spasmene i armer og bein ble holdt i et jerngrep av den forknytte sittestillingen. Dette var årets siste hjemmekamp, og årets siste Vestlandsderby.. Det var elektrisk på Brann Stadion, og håret mitt sto, som vanlig, rett ut.

Så scoret Bengt Sæternes etter et fantastisk fremspill av Robbie Winters.

Så scooooooooooooorer Bengt Sæternes! 1-0. Et kanonskudd i noten (ehh..øhh..) !. Bengt løper bort i hjørnet mellom hovedtribunen og Hansasvingen for å feire med Robbie.

Dette registerte ikke jeg. For lille, tjukke, nevrotiske Geir steg som i sakte film opp fra hockey på setekanten, og forlot denne jord. Steg og steg. Den feite kroppen rettet seg ut, lungene brølte JAAAAAAAAAAAAAAAAA!! Deretter hoppet den feite kroppen ned et hakk, og begynte å hoppe mens armer og bein gikk til alle retninger samtidig som jeg skrek (nok en gang) JAAAAAAAAAAAAAAAAA!!

Et kvater senere var det klart. Det ble 1-0. Det er pokker så deilig!!!




Why?? Please tell me why?

Det er søndag. Denne dagen er synonymt med fotball. Det betyr at jeg må dra min feite kropp nedover til Brann Stadion for å se noen overbetalte drittunger spille fotball i 2 x 45 min. For dere som er uopplyst, så er det beklagevis Brann jeg følger. Dette laget har greid det kunststykket å ikke vinne serien på 41 år, og cupen er ikke vunnet på 22 år. Jepps, vi snakker her om et topplag!

Søndagene burde blitt brukt til noe fornuftig. Som f.eks å gå over vidden å skyte en hjort, eller en japansk turist for den del. Mulighetene er mange.

Velkommen

Hei!

Velkommen til denne siden som er designet til mine skumle ytringer om alt og alle.